Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kolaps bratislavskej zdravotnej starostlivosti. Čo má robiť pacient?
Zdielať na

Kolaps bratislavskej zdravotnej starostlivosti. Čo má robiť pacient?

BRATISLAVA / Zdravotná starostlivosť v Bratislavskom kraji sa dostala na okraj kolapsu. Okrem iného za to vedenie župy viní aj Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorá nepodpísala zmluvu s nemocnicou Bory. A tá tak nemôže vykonávať niektoré úkony. Poisťovňa ale tvrdí, že obvinenia, ktoré zazneli na jej adresu, sú len snahou župy zakryť svoje zlyhanie a predvolebnou kampaňou.

Podľa bratislavského župana prípadov, kedy sa pacienti ocitli v život ohrozujúcom stave, ale žiadosti o operácie im boli zamietnuté, sú desiatky. Hovorí o kritickej situácii, ktorá nemusela zájsť až tak ďaleko, keby nová nemocnica v Boroch mala zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. "Táto nemocnica nie je zazmluvnená z politických dôvodov," uviedla poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). "Pacient sa stáva rukojemníkom. Bratislavské zdravotníctvo je pred kolapsom," upozornila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Štátna poisťovňa sa ale voči tvrdenia Bratislavského samosprávneho kraja ohradila. "U VŠZP nikdy nedošlo k tomu, aby nebola schválená neodkladná zdravotný starostlivosť. Operáciu nádoru hrubého čreva bez nutnosti vývodu, ako aj ďalšie operácie, ktoré boli vo vyhlásení kraja spomenuté, vykonávajú v každom špecializovanom onkologickom zariadení. Tvrdenie, že je to možné len v Nemocnici Bory nie je pravdivé," uviedla hovorkyňa VŠZP Eva Peterová.

Župa ale trvá na tom, že situácia so zdravotníckou starostlivosťou sa zhoršuje zo dňa na deň. Dôkazom je podľa nej zrušenie urgentného príjmu v Malackách od 1. júna. A keďže urgentný príjem v Boroch bude fungovať až od septembra, nápor na pracoviská Univerzitnej nemocnice v Bratislave bude neúnosný. "Budeme sa snažiť u iného poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti v rámci Bratislavy nájsť alternatívu, poprípade navýšiť kapacity v rámci Univerzitnej nemocnice Bratislava," povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Všeobecná zdravotná poisťovňa ale nesúhlasí s vyjadreniami Bratislavského samosprávneho kraja. "Žiadosť o zazmluvnenie urgentu v Nemocnici Bory nám doručená ešte nebola," povedala Peterová. Podľa vedenia župy problémov je ešte viac. "S nedostupnosťou ambulantnej starostlivosti. Všade ma odmietajú, aj keď si platím zdravotné poistenie alebo si pýtajú peniaze za termín," skonštatoval hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

Podľa lekára župy nejde o ojedinelé prípady, skôr o štandard. Aj keď rovnaké, či podobné problémy trápia všetky samosprávne kraje, v Bratislave je situácia aktuálne najkritickejšia. A môže skončiť katastrofou predovšetkým pre pacientov. ​"Tak, že sa bude poskytovať cezhraničná starostlivosť pacientom pri hraničných oblastiach," dodala Lévyová. Otázkou je, či na to budú mať energiu i financie a či im to poisťovne schvália. Späť ale k Bratislavskému samosprávnemu kraju, ktorý sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou výrazne rozchádza v názore, kto je za celú situáciu zodpovedný.

"Ani zvyšné dve poisťovne s touto nemocnicou nerozšírili zmluvy v plnom nemocnicou žiadanom rozsahu. Proces zazmluvňovania stále prebieha. Poisťovňa postupne posudzuje žiadosti, ktoré dostáva," uviedla Peterová. Pre pacientov ale predsa len jedna dobrá správa o dohode, ktorú sprostredkovalo ministerstvo zdravotníctva s onkologickým ústavom a kardiocentrom. "Svojich pacientov si odsledujú, ak prídu na vyšetrenie po pracovnej dobe a prebiehajú rokovania s ostatnými nemocnicami, aby spojazdnili nejaký typ pohotovostnej služby," uzavrel Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy