Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maturantov ako maku: Výnimočne veľa študentov sa potilo na chodbe jednej školy
Zdielať na

Maturantov ako maku: Výnimočne veľa študentov sa potilo na chodbe jednej školy

PREŠOV / Niektorí už odmaturovali, niektorí to ešte stále majú pred sebou. Sú totiž školy, v ktorých majú toľko maturantov, koľko majú niektoré školy celkový počet žiakov. Príkladom je aj Gymnázium na Konštantínovej ulici v Prešove. Maturantov je tam takmer 200, a preto ich majú rozvrhnutých až do konca týždňa. Z organizačných dôvodov sa maturity dotkli aj nematuritných ročníkov.

Táto škola v prešovskom kraji je v počte žiakov priata najväčšia na Slovenku. Prešovské gymnázium má 879 žiakov. Z toho len maturantov majú 180. "Akonáhle je tých maturantov 180, tak prevyšujeme určité školy, ktoré majú toľko žiakov dokopy," uviedol riaditeľ škola Stanislav Šanta. Dve stovky maturantov, to znamená týždňový maturitný maratón aj pre skúšajúcich. Z organizačných dôvodov to zasiahlo aj tých, ktorých skúška dospelosti ešte len čaká o niekoľko rokov. Prázdne ostali triedy nematuritných ročníkov, no samotné vyučovanie to neovplyvnilo. "Potrebujeme mnohé miestnosti, keďže máme veľa maturantov," vysvetlil riaditeľ.

Kým na chodbe sa pripravovali tí, ktorí ešte len mali prísť na rad, za dverami už prebiehala skúška dospelosti naostro. Škola myslela aj na praktický komfort maturantov. Okrem špeciálnej miestnosti zriadenej pre nich im vytvorila pohodlie aj na chodbách. Rôzne sedačky, či lavice tu majú rozmiestnené tak, že si každý našiel svoj kútik, či súkromie. "Tak je to dobré, aspoň tu nemusíme postávať," opísal maturant Daniel. Predsedníčka školskej maturitnej komisie Katarína Dancáková zdôraznila, aká dôležitá je pre žiakov psychohygiéna. "Také miesta sú prínosom pre žiakov," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy