Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenským vedcom sa domov vrátiť nechce. V čom je problém?
Zdielať na

Slovenským vedcom sa domov vrátiť nechce. V čom je problém?

BRATISLAVA / ​Slovenských vedcov odrádzajú od návratu na Slovensko zo zahraničia horšie podmienky pre prácu, boj s byrokraciou aj slabé ohodnotenie. Ak sa vrátia, tak často len z osobných dôvodov. Premiér chce takzvaný odliv mozgov zvrátiť.

Sofia Karina Trommlerová je slovenská vedkyňa, ktorá by bez prestížneho grantu Európskej komisie nemohla po návrate na Slovensko pokračovať vo vedeckej práci. Na vysokú školu odišla do zahraničia a na univerzitách aj ostala ako vedecká výskumníčka. Naspäť na Slovensko ju priviedli osobné dôvody.

Podmienky pre vedcov u nás a v zahraničí sú rozdielne

Rozdiely medzi podmienkami pre vedcov u nás a v zahraničí sú podľa nej tak priepastné, že nebyť prestížneho grantu Európskej komisie, ktorý jej pomáha pokryť aj náklady na jej vedeckú činnosť, nemohla by ostať pôsobiť vo vede. Horšie technické zázemie či slabé ohodnotenie sú jedny z dôvodov odrádzania slovenských vedcov pred návratom domov.

Sofia pri návrate narazila na ďalší problém. Tituly z vysokých škôl prestížnejšej kategórie nie sú na Slovensku uznávané. "Sú aj prípady, kedy napríklad človek z Harvardu, príde na Slovensko a tu mu povedia - musíte dokázať, že váš titul z Harvardu je rovnako cenný"  pripomenula Sofia.

Udeľovanie grantov patrí medzi ďalšie problémy

Pôsobia neférovo a chaoticky. "Nie tí najlepší získavajú granty alebo postupujú kariérne dopredu, ale niekedy sú tam pochybnosti" dodala Sofia. Slovenské inštitúcie majú všeobecne nižšiu prestíž ako tie v zahraničí. Problém nastáva pri žiadosti o grant alebo publikácii. "Keď majú inštitúcie na Slovensku veľmi nízky kredit, tak je väčšia pravdepodobnosť, že aj moja žiadosť o grant alebo moja publikácia nebude prijatá" upozornila Sofia.

Politici do dnešného dňa o tom iba hovorili. Zmeniť aktuálnu situáciu si dal za cieľ aj premiér. Udržať a prilákať "mladé mozgy" späť na Slovensko je jedno z jeho predsavzatí, ktorému sa chce venovať vo svojej vláde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy