Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Záhada sochy v Snine. Nedávno ju s veľkou slávou odhalili a zrazu je preč
Zdielať na

Záhada sochy v Snine. Nedávno ju s veľkou slávou odhalili a zrazu je preč

SNINA / V Snine nedávno odhalili umelecké dielo, venované výnimočnému športovcovi. Sochu však poškodili vandali a preto ju mesto vrátilo autorovi. Ten však nemá prostriedky na jej opravu a mesto to zaplatiť nechce, pretože tvrdí, že socha nebola majetkom mesta.

Je držiteľom 4 paralympijských medailí vrátane 3 zlatých a patrí medzi najväčšie svetové talenty. Športovec Samuel Andrejčík reprezentuje Slovensko v hre boccia a v Snine ho zaslúžene zaradili medzi výnimočné osobnosti mesta. "Reprezentuje našu Sninu, Slovensko, sme naňho veľmi hrdí," povedali hrdí Sninčania. "Panebože, dúfam, že mu tu v Snine nepostavia nejakú sochu ešte a je to tu," poznamenala mama Samuela Andrejčíka.

Ako prvému z ocenených mu venovali kovovú sochu v štýle populárneho šrot artu, ktorú ešte v septembri 2019 slávnostne odhalili. To, že monument bol podľa súčasného vedenia mesta nainštalovaný bez potrebných zmlúv by zrejme dodnes nik neriešil, nebyť toho, že sochu poškodili vandali. "Necítim nejakú nenávisť, skôr to beriem ako neúctu voči ľuďom, pre ktorých to bolo vytvorené," ozrejmil Jaromír Sabol, autor sochy.

Sochu vrátili autorovi, keďže jej oprava bola nevyhnutná aj kvôli bezpečnosti. Po dôkladnej prehliadke diela zistil, že jednoduchšie a lacnejšie by bolo vytvorenie novej sochy. "Oprava tejto sochy by bola veľmi zložitá a nákladná a hľadanie všetkých poškodených miest by zabralo veľa času," dodal Sabol.

Hoci kovovú sochu daroval mestu bez nároku na finančnú odmenu, zaplatiť aj opravu z vlastného vrecka si nemôže dovoliť. Do príbehu sochy vstupuje už aj nové vedenie mesta, ktoré do úradu nastúpilo vlani po komunálnych voľbách. "Sme sa zaoberali otázkou, kde je vlastne socha? Lebo oficiálnu informáciu sme nemali. A popri tom sme zistili, že nám k tomu chýbajú akékoľvek doklady, ktoré by určovali právny vzťah medzi majiteľmi sochy a podstavca," poznamenal Štefan Janko, zástupca primátora mesta Snina. "Dielo bolo zapožičané do užívania nezištne autorom ako prejav ocenenia výnimočným ľuďom nášho mesta. Nešlo o kúpu, preto nebola kúpno-predajná zmluva. Mesto dalo s radosťou súhlas na jeho umiestnenie," ozrejmila Daniela Galandová, bývalá primátorka Sniny

Mesto tvrdí, že bez potrebných dokumentov opravu sochy zaplatiť nemôže. A tak po soche odstránili aj podstavec, na ktorom stála. "Financovanie mesta má svoje pravidlá a my môžeme investovať viacmenej iba do toho, čo je našim majetkom," dodal Janko. "Čo k tomu dodať? Je to veľmi smutné až neospravedlniteľné," povedal Michal Demjan, iniciátor postavenia sochy a majiteľ podstavca.

"Vážil som si to ocenenie, keď som ho dostal, a vážim si ho aj teraz. Ale mrzí ma, že ľudia si nevážia energiu, čas a peniaze do nových projektov, ničia umelecké diela a napokon sa vyjadria, že v regióne nič nie je," uviedol Samuel Andrejčík, svetový šampión  "My budeme hľadať ďalšie spôsoby, ako si uctiť týchto našich významných spoluobčanov," doplnil na záver Janko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy