Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí psy v USA žali úspech: Predviedli sa psy z Bratislavy aj Dunajskej Stredy
Zdielať na

Slovenskí psy v USA žali úspech: Predviedli sa psy z Bratislavy aj Dunajskej Stredy

BRATISLAVA / Služobné psy zo Slovenska, psovodi i figurant žali úspech na nedávnom celoštátnom stretnutí psovodov v štáte Washington. V spolupráci so žilinským centrom K-9 sa tam predviedli aj psovodi z Bratislavy a Dunajskej Stredy.

"Z tých 80 psíkov, ktoré sa toho zúčastnili 8 psíkov bolo trénovaných v našom K9 tréning centre boli vyslaní tam, kde sme ich v akcii mohli reálne vidieť," uviedol Jozef Hramec, majiteľ K-9 Training Center v Žiline

Pozvanie na celoštátne cvičenie psovodov špeciálnych policajných jednotiek K9 v americkom Seattli dostali aj traja psovodi a jeden figurant zo Slovenska. "Výmena profesionálov v rámci samosprávy funguje už niekoľko desaťročí a podarila sa aj takáto výmena s mestskou políciou v štáte Washington, mestskou políciou na Slovensku K-9 Centrom tu na Slovensku," ozrejmil Peter Ágh, výkonný riaditeľ ICMA Europe. "V spolupráci s K-9 centrom zo Slovenska sme importovali 12 policajných psov do USA, ktoré pracujú v štáte Washington, ochraňujú našich obyvateľov," poznamenal James Syler, tréner polície K-9 v USA.

Chýr o kvalite našich služobných psov už dávno preletel oceán. Nespochybniteľné je, že aj v Spojených štátoch sú výborní psi – rovnako v služobnej, či športovej kynológii, ale v tomto prípade zrejme zavážilo aj ekonomické hľadisko. "Lebo u nás psovod policajný, koľko môže mať 1000-1300 euro, u nich policajný psovod na tom istom poste má 13-tisíc dolárov, ak by zamestnali psovoda so šteniatkom a on si ho má pripravovať len rok a pol, tak sú to neskutočné peniaze," dodal Hramec.

Psovodi zo Slovenska sa nielen pozerali, ale priamo na mieste ukázali, čo dokážu. "Boli to tie košové práce, čo bolo pre nich trošku novšie, nevenujú sa tomu bežne, majú iné zákony, nie je to od nich vyžadované," povedal Matej Závacký, figurant v centre K-9 v Žiline. 

Požiadavkou amerických policajtov je, aby pes okrem iného dokázal vyhľadávať aporty. Na tom už vedia stavať pri špecializácii. "Im sa oveľa viac oplatí kúpiť hotové zviera, ktoré v konečnom dôsledku stojí od 6 do 8 tisíc dolárov, absolvuje atestácie a ak prejde, tak sa zo psa stáva štvornohý policajný dôstojník so všetkými výhodami," doplnil Hramec.

Každý americký psovod má prideleného nielen psa pridelené aj policajné auto, aj na domov. Otvorene hovoria o tom, že návrat zo služby je 50 na 50 aj z dôvodu legálnej držby zbraní. Psy sú tam rovnocenní parťáci. Služobný nemecký ovčiak zachránil život psovodovi, keď páchateľ vystrelil. Guľka trafila psa do hlavy. "Tam je pes braný ako policajt, tak bol vyslaný policajný vrtuľník, ktorý ho previezol na veterinárnu stanicu, kde psíka operovali, a komunita, kde psovod so psíkom pôsobil, chráni tých ľudí, sa vyzbierala 50-tisíc USD na liečbu," dodal Hramec.

Tréningové centrum K-9 zo Žiliny má rozbehnuté projekty aj doma. "Na žilinskej mestskej polícii sa práve pripravuje zriadenie zásahovej jednotky, kde by mal byť aj kynológ, kde sme boli oslovení," uviedol na záver Hramec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy