Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebezpečné stúpanie hladiny: Voda berie so sebou aj to, čo by nemala
Zdielať na

Nebezpečné stúpanie hladiny: Voda berie so sebou aj to, čo by nemala

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Jarné topenie snehu na štítoch Tatier a niekoľkodňové intenzívne dažde napĺňajú Liptovskú Maru. Kým minulý rok ste na Vtáčí ostrov prešli suchou nohou, dnes je výška hladiny vody najvyššia za posledné tri roky. A voda berie so sebou aj to, čo by nemala.

"Takúto vysokú Maru si nepamätám, minulý rok sme tam chodili v šľapkách a momentálne je toto územie komplet pod vodou," povedal správca webu Kukaj.sk Ivan Daráni. "Došlo tu k zahniezdeniu v nižších častiach ostrova," vysvetlila zoologička TANAPu Erika Feriancová. "Liptovská Mara je naplnená na 95 percent jej celkového objemu, čo je 80 centimetrov pod maximálnou prevádzkovou hladinou," oznámil hovorca vodohospodárov Marián Bocák.

Jediné šťastie mali len tie mláďatá, ktoré sa už stihli vyliahnuť. "Väčšina sa presťahovala na tú jednu súš na ostrove, ktorá ešte zostala," pokračoval Daráni. "Sú životaschopné, vedia sa premiestniť do vyšších častí ostrova a nehrozí im nič. Tá mama ich vie zobrať pod ochranné krídla," uviedla Feriancová. Avšak prišli na kúsok suchej pevniny na ostrove aj vtáky, ktoré tam doposiaľ neboli. "Videli sme tam kormorána, húsku štíhlu. Kormorán si takto suší perie, na slniečku sa vyhrieva," opísala Feriancová. Voda spôsobila problémy aj rybárom v jedinom stredisku genofondu rýb.

Vo Východnej prudké dažde zakalili rybníky. "Musíme tie rybníky odkaľovať a malé rybky prekladať, lebo by ryby zahynuli. Dlhodobo dostanú chronické zápaly žiaber a môžu uhynúť," informoval vedúci Strediska genofondu rýb Východná Peter Kriššák. Bolo tam aj osamotené jelenča, ktoré sa nedokáže dostať cez vysokú hladinu vody k svojej matke. "Išiel som týmto chodníkom a jelenča mi pozeralo do očí a stálo jak soľný stĺp," dodal Kriššák. A silné dažde spôsobili aj vodné divadlo. Najvyšší vodopád v strednej Európe, ktorý tečie v strede obce Lúčky, ponúka krásne pohľady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy