Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč
Zdielať na

Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč

KOŠICE / Veriaci na Slovensku smútia. V utorok, 23. mája, ráno vo veku 89 rokov zomrel emeritný arcibiskup mons. Alojz Tkáč. V 70. rokoch upozornil na nedostatky cirkvi, za čo mu na istý čas zakázali vykonávať duchovnú činnosť. Pracoval preto ako vodič električky. Hoci sa neskôr stal arcibiskupom v Košiciach, na svoje rodisko v Ohradzanoch nikdy nezabudol.

Informáciu o jeho úmrtí ako prvá priniesla televízia Markíza, ktorej mali správu potvrdiť tri zdroje.

Alojz Tkáč sa narodil 2. marca 1934 v Ohradzanoch pri Humennom. Vyrastal v kresťanskom prostredí a v rodine dostal pevné základy viery. Po maturite študoval v Bratislave, kde 25. júna 1961 prijal z rúk biskupa Ambróza Lazíka kňazskú vysviacku. "V rokoch 1961 - 1963 pôsobil ako kaplán v Zborove. Po absolvovaní dvojročnej základnej vojenskej služby pôsobil od roku 1964 do 1975 ako archivár na Biskupskom úrade v Košiciach," uvádza Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) na svojej webovej stránke.  

Prelomovým v jeho živote bol rok 1974 a stretnutie Pacem in Terris. Alojz Tkáč tam predniesol príspevok, v ktorom kritizoval obmedzenia režimom vo vzťahu k cirkvi a krivé obvinenie istého kňaza. „Nebolo to nepredvídane, pretože som bol na biskupskom úrade, kde sa schádzali všetky informácie. Kňazi si posťažovali. Videl som teda, čo sa robí, tak som to potom v takom dvanásťminútovom príspevku povedal. Bol to problém výstavby kostolov, vyučovanie náboženstva, a potom mali sme tu jeden prípad, keď obvinili krivo kňaza a poslali ho mimo služby. Tak toto som spomenul. Na tej schôdzke boli dvaja cirkevní tajomníci. Hneď veľmi tvrdo reagovali. Kňazi boli radi, pretože ktosi povedal to, čo mnohých omínalo a každý sa to bál povedať. Počítal som aj s tým, že môže byť z toho postih, takže nebol som prekvapený, keď mi neskôr zobrali súhlas,“ povedal pre Ústav pamäti národa.

Po tomto incidente ho na sedem rokov zbavili kňazskej služby. Pracoval v Štátnych lesoch a tiež ako vodič električky. Popri tom sa ale tajne venoval aj pastorácii. „Každý deň som slúžil svätú omšu, ale za zatvorenými dverami. Stretával som sa s mladými, dokonca sme mávali, samozrejme potajomky, duchovné obnovy. Dokonca som trikrát - štyrikrát v roku chodil až do Zlatých Moraviec, kde boli sestričky Služobnice Ducha Svätého a tam som im robil také duchovné obnovy,“ povedal.

​V roku 1983 znovu dostal štátny súhlas a mohol sa tak oficiálne vrátiť k pastorácii. Aj naďalej ale bol pod dohľadom ŠtB. Biskupskú vysviacku mal v marci 1990 v Košiciach. Za košického arcibiskupa-metropolitu bol vymenovaný o päť rokov neskôr. "Pálium mu odovzdal dnes už svätý Ján Pavol II.", dodáva TK KBS. Tkáč bol emeritným biskupom od roku 2010.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy