Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodičia Jána a Martiny rozsudku nerozumejú: Situáciu komentujú aj zahraničné média
Zdielať na

Rodičia Jána a Martiny rozsudku nerozumejú: Situáciu komentujú aj zahraničné média

PEZINOK / Nerozumieme, to nedáva to žiaden zmysel. Takto hodnotia včerajší rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice roztrpčení rodičia. Verdikt Špecializovaného trestného súdu hovorí, že popravu si objednala Zsuzsová, aby neprišla o Kočnera a jeho peniaze. Kritici ale poukazujú na viaceré nejasnosti. Napríklad, odkiaľ mala peniaze a prečo súd uveril svedkovi len polovične?

Čakali dva a pol roka, aby zo súdu opäť odchádzali v slzách, nahnevaní a sklamaní. Nové rozhodnutie senátu je však pre Kuciakovcov a Zlaticu Kušnírovú navyše aj nepochopiteľné. Nerozumejú, ako mohol objednávku vraždy pripísať výlučne na vrub Aleny Zsuzsovej, kým u Kočnera dôkazy nenašiel. "Toto ma úplne zaskočilo, lebo mi to žiadnu logiku nedáva. Akonáhle bola odsúdená Zsuzsová, nič ďalej sa nedá z toho vykĺznuť. Financovať to musel Kočner, Zsuzová na to nemala podmienky," reagoval na rozsudok otec, Jozef Kuciak.

​Rozsudok si prišli vypočuť aj zo zahraničia

Novinári zaplnili súdnu sieň do posledného miesta. Prišli aj zahraniční, aj zástupcovia medzinárodných organizácií. Ich optimistické očakávania sa napokon nenaplnili. "Tento proces je míľnik nielen v európskom ale aj celosvetovom meradle. Deväť z desiatich prípadov vrážd novinárov totiž ostáva nepotrestaných," uviedol Ronja Koskinen z Medzinárodného tlačového inštitútu. Senát rozhodol v prospech Kočnera v pomere 2:1. Predsedníčka to odôvodnila aj tým, že sa nepodarilo presvedčivo vyvrátiť pochybnosti o jeho vine. Zsuszová naopak mala podľa sudcov jasný motív. Odstrániť tých, čo jej mecenáša ohrozovali, pretože to zároveň ohrozovalo aj jej príjmy.

Kľúčovému svedkovi Andruskóvi uverili len v jeho výpovedi o Zsuzovej."Sud nevylučuje, že Zsuzsová verziu o Kočnerovi ako objednávateľovi predostrela Andruskóvi s cieľom deklarovať pred ním finančné krytie, aby tým dala zákazkám punc dôležitosti," vysvetlila sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová. "Dáva zmysel, keď uverili Andruskóvi vo vzťahu k Zsuzsovej, ale už nie ku Kočnerovi? Keby to dávalo zmysel nám alebo keby to bolo v súlade s našou optikou, tak minimálne sa nevyjadríme," uviedol prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

Obhajca Mariana Kočnera Marek Para uviedol, že rozsudok je výsledkom dôkazov, na ktoré upozorňovali vopred. Dôkazná situácia bola podľa neho slabá a prokurátor obišiel mnohé fakty. "Zdá sa mi nelogické, že je oslobodený Kočner a pritom je konštatované, že peniaze od neho zobrala. Súd konštatuje, že nemala príjem, ale doma mala peniaze," reagoval obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry. Peter Kubina, právny zástupca Kuciakovcov tvrdí, že prvostupňový súd všetky pochybenia z prvého konania zopakoval a možno ich aj prehĺbil. "Ja som im sľúbia pri ich hrobe, že musí vyhrať spravodlivosť," dodala mama Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová. 

​Vyjadrila sa a aj odborná verejnosť

"Reportéri bez hraníc berú na vedomie odsúdenie strojcu vraždy a ľutujú debakel súdneho konania proti Marianovi Kočnerovi." Aj takto včera zareagovali mnohé portály na vynesenie rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a prokurátorov. Senát rozhodol na základe vlastného presvedčenia. Sudcovia brali do úvahy dôkazy z prípravného konania ako aj z hlavného pojednávania.

Napriek tomu, že Reportéri bez hraníc hovoria o debakli súdnictva, profesor trestného práva upozorňuje na to, že rozsudok treba akceptovať. "Nevidíme ani ja ani vy do vyšetrovacieho spisu. Do vyšetrovacieho spisu vidí konkrétne členovia senátu prokurátor, obžalovaný a jeho obhajca," reagoval profesor Tomáš Strémy z Katedry Trestného práva PF UK v Bratislave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy