Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hana Hegerová vystúpi v Bratislave
Zdielať na

Hana Hegerová vystúpi v Bratislave

Zdroj: gorila.sk

Septembrový koncert Hany Hegerovej na javisku bratislavskej Novej scény bude jej jediným tohtoročným vystúpením na Slovensku

Speváčka sa v poslednom čase utiahla do súkromia, a tak publikum vždy s nadšením víta vzácnu možnosť vypočuť si v autentickom podaní nestarnúce hity ako Levandulová, Lásko prokletá, Čím dál tím víc, Potměšilý host či Čerešne.    

Hegerová je aj výborná rozprávačka, ktorá sa s publikom vždy rada podelí o príbehy, ktoré zažila počas svojej vyše päťdesiatročnej kariéry. Na koncertoch ju už dve desaťročia citlivo a zároveň výborne sprevádza skupina Petra Maláska, s ktorou spoločne dokážu ponúknuť dve hodiny nevšedného umeleckého zážitku.

Septembrový koncert Hany Hegerovej na javisku bratislavskej Novej scény bude jej jediným tohtoročným vystúpením na Slovensku.     

Prvá dáma československého šansónu Hana Hegerová (*1931, Bratislava, vlastným menom Carmen Farkašová) vyštudovala gymnázium v Komárne, súkromne sa učila hru na klavíri aj spev. Absolvovala trojročný dramatický odbor na bratislavskom konzervatóriu. Prvé angažmán získala v divadle Petra Jilemnického v Žiline, kde odohrala päť sezón. Tam ju aj objavil hudobný skladateľ Juraj Berczeler. Pozval ju do bratislavskej Tatra revue, kde Hegerová účinkovala počas divadelných prázdnin. Odtiaľ jej cesta viedla do Prahy, kde ju prijali do práve založeného divadla Rokoko.

Najväčším jej hitom z éry v divadle Rokoko bola skladba Milord s českým textom Pavla Koptu. Spievať túto pieseň ju pri návšteve Prahy počul aj riaditeľ parížskej Olympie, ktorý neskôr zorganizoval jej pobyt a vystúpenia v Paríži. Od roku 1966 je na sólovej dráhe. Hrala vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964) a Ta naše písnička česká (1967). V roku 1967 vyšla jej prvá LP platňa Hana Hegerová, v 70. rokoch vydala úspešné LP platne Recitál (1971), Recitál 2 (1974) a Lásko prokletá (1977) - priložené video v tomto texte. V 80. rokoch bola šesť mesiacov vo väzení. Patrila medzi kritikov komunistického režimu. V roku 1983 sa vrátila na koncertné pódiá. V roku 1987 vydala album Potměšilý host. Jej vystúpenia sú vždy vysokým umeleckým zážitkom. Z roku 2006 je výber najväčších hitov na dvojkompilácii Všechno nejlepší. V apríli 2009 vyšlo 2 CD s výberom piesní pod názvom Paběrky a pamlsky.

;hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="4895">

Zdielať na

Najčítanejšie správy