Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chýba množstvo liekov. Odborníci vedia, kde je problém, no zatiaľ to nevyriešili
Zdielať na

Chýba množstvo liekov. Odborníci vedia, kde je problém, no zatiaľ to nevyriešili

BRATISLAVA / V našich lekárňach začínajú chýbať základné antidepresíva, lieky na liečbu neurologických ochorení a lieky proti epilepsii, ktoré NIE sú nahraditeľné ničím iným. Mnohí pacienti sú často bez liekov aj týždne. V okolitých krajinách ich pritom majú dostatok.

"Lieky môžu byť aj vyrobené môže ich byť aj dostatok ale zlyhá niekde na tej ceste od výrobcu cez distribútora až po dodanie do lekární," povedala prezidentka Slovenskej lekárskej komory (SLeK) Miroslava Snopková. Prichádzame o veľkú časť liekov, problémom je distribúcia, regulácia a takisto ekonomické aspekty. Vďaka reštrikciám a preregulovanosti trhu s liekmi máme jedny z najlacnejších liekov v Európe, čo je lákadlom na vývoz do krajín, kde je ich cena na trhu vyššia. "Momentálne máme identifikovaný najzávažnejší dôvod nedostatku liekov a to je nelegálny reexport," povedal štátny tajomník Michal Palkovič. 

Zabezpečenie kvalitnej liečby pre pacientov na Slovensku sa dá podľa lekárnickej komory jednoducho. A to individuálnou prípravou liekov, samozrejme, aj to má svoj háčik. "Sú lieky, ktoré v súčasnosti, ktoré nie sú v dostatočnom množstve na trhu alebo chýbajú a lekárnici vedia množstvo z týchto liekov zarobiť tu ale narážame na problém, že tu nedokážeme pacientovi na jeho lekársky predpis od lekára s konkrétnym firemným názvom vyrobiť liek na mieru, pretože mame legislatívne prekážky," vysvetlila Snopková. 

"Tie lekárne už aj strácajú chuť pripravovať individuálne pripravované lieky. Nerobia to všetky aj keď majú túto zákonnú povinnosť a tie, ktoré to robia, tak sú častokrát zo strany zdravotných poisťovní alebo regulátora ŠÚKL šikanované," opísal viceprezident SLeK Norbert Chano. 

Faktom tiež je, že podľa dát z predošlých rokov pacienti za takto pripravované lieky doplácajú dnes čoraz viac peňazí. Lekárnická komora sa snaží prediskutovať možné legislatívne zmeny s rezortom už niekoľko mesiacov. "Sú aj ďalšie, kroky, ktoré máme, napr. individuálnu výrobu liečiv v univerzitných nemocniciach, čo by nám výrazne pomohlo. Je tam aj podpora lokálneho farmaceutického priemyslu. Samozrejme, regulačné mechanizmy, ktorými vieme nakúpiť liečiva zo zahraničia," uzavrel Palkovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy