Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Migrant a prevádzači na toalete: Prešli z Afghanistanu až do Medzilaboriec
Zdielať na

Migrant a prevádzači na toalete: Prešli z Afghanistanu až do Medzilaboriec

MEDZILABORCE / Zamknutý na toalete vo vlaku – takto cestoval 17-ročný chlapec, aby ho nechytili policajti. Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii vo vozni okrem neho zadržala aj dvoch prevádzačov z Afganistanu. Prišli až do Medzilaboriec.

Dvaja prevádzači z Afganistanu prišli až do Medzilaboriec. S mladistvým migrantom sa dohodli, že sa stretnú tu – na vlakovej stanici. Nebol to jeho prvý útek. Už dvakrát sa pokúsil ujsť vlakom, zakaždým ho chytili. Rovnako, ako aj teraz vďaka rýchlej reakcii zamestnancov zariadenia, kde bol umiestnený. "Ten posledný pokus sme predpokladali, že to bude tak isto, preto sme išli na vlakovú stanicu a urýchlene sme zavolali políciu," povedal riaditeľ Centra pre deti a rodiny Vladislav Fejo. 

Keďže chlapec už mal s cestovaním vo vlaku skúsenosti, nič nenechal na náhodu. "Keď zbadal, že s aniečo deje, tak sa zamkol vo vlaku na toalete," dodal Fejo. Pre dvoch prevádzačov a migranta sa jazda vlakom skončila a tejto zastávke v Hankovciach, kde ich zadržali koškovskí policajti. 

Obaja prevádzači boli Afgánci s povolením na pobyt v Rakúsku. "Ich cieľovou destináciou malo byť Nemecko, kde mali za 600 eur mladistvého previesť," vysvetlila Karolína Barinková, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. "Tí prevádzači im ponúkajú nejakú službu a oni to berú ako pomoc, naopak, my sa im snažíme povedať, že sa vystavujú určitému riziku, za ktoré dokonca platia nemalé peniaze," doplnil Fejo. 

Hoci im v Medzilaborciach ponúkajú možnosti integrácie aj ochranu, ich snom stále zostáva západná Európa a úteky budú zrejme opakovať, kým sa tam nedostanú. "Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii aktuálne vykonáva procesné úkony a nie je vylúčené, že ich výsledkom bude obvinenie prevádzačov a návrh na väzbu. Mladistvého chlapca vrátia späť do zariadeni," uzavrela Barinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy