Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Duálne vzdelávanie ako kritérium pri výbere strednej školy?
Zdielať na

Duálne vzdelávanie ako kritérium pri výbere strednej školy?

BRATISLAVA / Máte doma školáka, ktorý o chvíľu ukončí základnú školu? A už viete, kam sa vyberie po tom? O duálnom vzdelávaní porozprávali v štúdiu TV JOJ Marcel Blaščák, manažér duálneho vzdelávania DM drogerie markt a absolventka duálneho vzdelávania DM drogerie markt Magdaléna Grznáriková.

Dnešní ôsmaci budú musieť v budúcom školskom roku zvažovať, pre ktorú strednú školu sa rozhodnú. Podľa akých kritérií sa majú žiaci pri výbere štúdia rozhodovať? "Myslím si, že základ je v tom, aby vedeli, či chcú študovať teoreticky, teda na teoretických stredných školách, čo je dobrá príprava pre štúdium na vysokej škole. Ale ak sa vidia skôr v tej praxi, tak je riešením vybrať si strednú odbornú školu," priblížil Blaščák. Duálne vzdelávanie je tak kombináciou oboch možností. Nie sú to len teoretické predmety, ale aj prax.

Priblížte nám, čo presne znamená duálne vzdelávanie v oblasti obchodu? "Základná charakteristika toho duálu je v tom, že žiaci trávia nejaký čas v škole, kde získavajú teoretické vedomosti, a druhá časť beží priamo vo firme, kde získavajú prax, a majú možnosť vyskúšať si tú teóriu v praxi. A keď sa bavíme priamo o obchode, tak naše odbory sú špecifické v tom, že až polovicu času trávi žiak u nás. Čiže zo štyroch rokov na strednej škole je celé dva roky žiak v našich priestoroch vo firme a má možnosť vyskúšať si nielen tú teoretickú časť v praxi, ale zároveň má možnosť získať skúsenosti priamo z firmy, ktoré by nezískal v školských laviciach," uviedol Blaščák. 

Takéto vzdelávanie absolvovala aj Magdaléna. "Bolo to skvelé. Cítila som sa aj trošku výnimočne, pretože som neštudovala úplne klasicky. Nechodila som celý mesiac do školy, ale mala som týždeň školy a týždeň praxe," priblížila.

Podľa čoho si Magdaléna vybrala strednú školu a zamestnala a získala si hneď po maturite pracovné miesto? Nielen to, ale aj v akých odboroch môžu žiaci študovať, aké sú výhody duálneho vzdelávania a mnoho ďalšieho sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy