Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Môže sa z partnera stať dôverník? Poslanci hlasovali o Karasovom návrhu zákona
Zdielať na

Môže sa z partnera stať dôverník? Poslanci hlasovali o Karasovom návrhu zákona

BRATISLAVA / Parlament posunul do druhého čítania zákon, ktorého cieľom je podľa ministra spravodlivosti, uľahčiť životné situácie pre páry rovnakého pohlavia. Návrh je reakciou najmä na útok na Zámockej ulici, kde boli na jeseň minulého roka zavraždení dvaja ľudia z LGBTI komunity. Zákon však od začiatku kritizujú aktivisti.

Do druhého čítania posunulo zákon 72 zo 137 prítomných poslancov. Odchádzajúci minister spravodlivosti, ktorý zákon vypracoval po tragickej udalosti na Zámockej ulici, bol s výsledkom hlasovania spokojný.

Ako hlasovali konkrétni poslanci si môžete pozrieť v galérii:

​Do druhého čítania posunulo zákon 72 zo 137 poslancov. Návrh vypracoval odchádzajúci minister spravodlivosti. "Ja tento krok vnímam pozitívne. Je to historická vec, za 30 rokov sa neriešili tieto situácie. Nezavádza registrované partnerstvá," priblížil Viliam Karas, poverený minister spravodlivosti. "Nepodporím tento inštitút, ide výrazne proti manželstvu a spôsobí, že heterosexuálne páry napokon budú partnerstvo riešiť týmto fiduciárnym návrhom," uviedol poslanec NRSR György Gyimesi.

Za návrh hlasovala väčšina poslaneckého klubu OĽANO a SME rodina. Liberáli boli proti. Návrh vraj LGBTI ľuďom nepomôže. "My sme chceli, aby sa tento návrh odsunul, a aby sa o ňom ešte nerokovalo," uviedla Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS.

Zákon rieši životné situácie nezosobášených párov žijúcich v jednej domácnosti aj párov rovnakého pohlavia. Zavádza takzvaný inštitút dôverníka. V praxi to znamená, že z partnera sa podpisom vyhlásenia pred notárom stane dôverník. "Bude mať informácie o životnom stave, možnosť nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie, správa dedičstva," povedal Karas. "My tento návrh považujeme za dehonestujúci voči párom rovnakého pohlavia," vyhlásila Zemanová. "Podľa mňa je tento návrh zákona zo strany ministerstva dostatočný," uviedol poslanec Richard Takáč.

Podľa poslanca z OĽANO ale nie je vylúčené, že v druhom čítaní ešte môžu nastať úpravy. Aké zmeny by to boli, už nekonkretizoval. Návrh sa už dlhodobo nepozdáva ani LGBTI komunite, keďže očakávala viac podpory. Spomínaný zákon podľa nich neuškodí, ale ani neublíži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy