Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Oslobodili hudobníka Reborn spod obžaloby za extrémizmus
Zdielať na

Oslobodili hudobníka Reborn spod obžaloby za extrémizmus

BANSKÁ BYSTRICA / Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v utorok oslobodil spod obžaloby hudobníka Jaroslava P., známeho ako Reborn. Čelil obžalobe pre zločin výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa odvolal.

Jaroslav Pagáč, alias Reborn je podľa rozhodnutia súdu nevinný. Hudobník čelil obžalobe za predaj tričiek, hudby či peňaženiek s extrémistickými symbolmi. Ako ešte pred rozhodnutím zdôraznil hudobník, je to vykonštruovaný proces. "Som nevinný. Žiadam oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu." Na súd v Banskej Bystrici ho prišli podporiť aj sympatizanti. Jeho obhajca Peter Kupka v záverečnej reči poukazoval na nedostatok preukázania akéhokoľvek úmyslu alebo existencie výkladu daných symbolov ako extrémistického materiálu. Verdikt pri odchode zo súdu nekomentoval.

Na pojednávaní sa bránil tým, že vyobrazenie čierneho slnka či kolovratu nie je extrémistické ale ide o staroslovanské symboly. Podľa súdu nie je skutok trestným činom. "V právnej kvalifikácii musí ísť o materiál, ktorý je možné považovať za extrémistický bez ohľadu na osobu, ktorá ho vyrobila," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Bednáriková.

Bývalý obhajca sa spája s vraždou Daniela Tupého

Proces s Pagáčom skomplikovala aj výmena obhajcu. Pôvodne ho zastupoval Adam Puškár, ktorý je vo väzbe a čelí obvineniu z vraždy Daniela Tupého. Hudobníka Reborna už raz v tejto kauze súd odsúdil na štvorročný trest, no najvyšší súd rozsudok zrušil a vrátil kauzu späť na špecializovaný súd. Rozhodnutie súdu právoplatné nie je, keďže sa prokurátor odvolal. Rozhodovať bude Najvyšší súd. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu pôvodne na štyri fyzické a jednu právnickú osobu. V roku 2017 sa mali spolčiť s cieľom zabezpečenia výroby, ako i rozširovania extrémistických materiálov prostredníctvom internetu na sociálnej sieti. Výrobu a potlač rôzneho oblečenia s tematikou pravicového extrémizmu mali zabezpečovať dve osoby. Ďalšia mala prostredníctvom sociálnej siete ponúkať s cieľom predaja a distribúcie oblečenie osobám, a to vrátane ďalších predmetov, najmä CD nosičov a príveskov s extrémistickým obsahom, ktoré poštou odosielala štvrtá osoba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy