Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Liptove stanovili slovenský rekord v hromadnom hraní na cimbal
Zdielať na

Na Liptove stanovili slovenský rekord v hromadnom hraní na cimbal

LIPTOV / Bez cimbalu sa v dávnej minulosti nezaobišla žiadna zábava či svadba. Zohnať vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku dobrého cimbalistu na veselicu nebolo vôbec ľahké. Títo hudobníci sú vzácni aj v súčasnosti.

V Liptovskom Mikuláši dnes došlo k naozaj výnimočnej situácii. Zišli sa tam desiatky cimbalistov nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Rumunska. A vďaka nim dnes padol slovenský rekord "v hromadnom hraní na cimbal".

Zvolili si ľudovú pieseň Darmo má mamička. Všetko bolo pod patronátom šéfa Cigánskych diablov – cimbalistu Ernesta Šarköziho. Ku rekordu prispeli svojou hrou aj malí cimbalisti. "Som rád, že sa mohol uskutočniť historický rekord, je to jedinečná vec na celom svete," povedal Ernest Šarközi, cimbalista a umelecký vedúci Cigánskych diablov.

Rekord v hromadnom hraní na cimbal potvrdil aj komisár zo slovenskej knihy rekordov. A cimbalistom dal aj víziu do budúcnosti. "Tento rekord je svetovým unikátom, cimbal je typický pre Európu a tieto krajiny. Oplatilo by sa zapísať tento rekord do Guinessovej knihy rekordov," zhodnotil Igor Svitok, komisár slovenskej knihy rekordov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy