Polojasno
21°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Bič na zeleninových priekupníkov: Aké kontroly čakajú trhoviská?
Zdielať na

Bič na zeleninových priekupníkov: Aké kontroly čakajú trhoviská?

KOMÁRNO/BRATISLAVA / Na slovenských trhoviskách by mali byť samostatné stoly pre domácu a zvlášť pre nakúpenú zeleninu. Kontrolovať by sa mal aj certifikát, ktorí získajú len skutočne domáci pestovatelia. Aj tieto kroky obsahuje novela zákona o trhoviskách. Ešte síce nie je schválená, ale 40 miliónov na testovanie domácej zeleniny už koaličná rada schválila.

Väčšina kupujúcich smeruje na trh hlavne kvôli tomu, aby si kúpili domácu zeleninu, ale nie všetkým sa to vždy podarí. "Do tretieho záverečného čítania ide tzv. Linhartov zákon, ktorý je bič na zeleninových priekupníkov," vysvetlil poslanec NR SR Patrick Linhart (nezaradený). Novela zákona o podmienkach predaja výrobkov na trhových miestach poslanca Patricka Linharta má podľa neho širokú politickú podporu. "Malo by to istú výhodu, mal by človek pocit, že je to domáce," uviedol nakupujúci na trhovisku.

"A títo priekupníci chodia do týchto veľkoskladov, nakúpia bez dokladu, prenesú cez hranice, lebo sme v EÚ, a predávajú na trhoviskách ako prebytky zo záhradky," dodal Linhart. Certifikát domácemu pestovateľovi vydá štátna veterinárna a potravinová správa na základe prísnej kontroly. Nielen toho, kde sa to pestuje, ale aj čo. "Budú jasne označení a budú mať možnosť si dať testovať produkty na dusičnany a ten základný skríning," uviedol Linhart. Testovanie by malo byť pre pestovateľov bezplatné, v zákone je na to zahrnutých 40 miliónov eur podpory, ktorá bola schválená koaličnou radou na tri roky. "Tzv. priekupníci budú musieť byť na oddelených trhových miestach," dodal Linhart.

Ako budú kontroly a opatrenia vnímať samotní pestovatelia, ukáže budúcnosť. Zákon by mohol vstúpiť do platnosti od augusta. "Pán Linhart rád chodil do našich záhrad, aj minulý rok bol. Môže sa na to pozrieť, len peniaze nám nedáva. Mal by presadiť aj tie dotácie, čo ostatní pestovatelia dostávajú v únii," vyjadril sa predajca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy