Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Eurofondy mohli byť zlatou rybkou, lenže chytiť ju nevedia ani rybári
Zdielať na

Eurofondy mohli byť zlatou rybkou, lenže chytiť ju nevedia ani rybári

BRATISLAVA / Čerpanie peňazí z operačného programu rybné hospodárstvo je pravdepodobne najnižším zo všetkých európskych projektov. Nespokojní rybári nerozumejú tomu, ako je to možné, že v okolitých krajinách to ide, a u nás nie. Preto chcú, aby slovenskí úradníci išli načerpať skúsenosti do susedného Česka.

Slovenskí rybári sú nespokojní s tým, že sa nemôžu domôcť peňazí z Eurofondov. Hnevá ich, že peniaze, ktoré sú určené pre nich sa k nim nedostanú. "Vyčerpanosť z toho predchádzajúceho operačného programu bola okolo 13 percent. Tak niekoľko miliónov sa vracalo do toho systému," uviedol Róbert Sládeček, majiteľ rybného hospodárstva v Skalici.

Ak sa chcel chovateľ rýb dostať k eurofondom, musel si preštudovať príručku, ktorá obsahuje až 150 strán. "Tých príloh je tam možno 20 – 30. Nie je to pre bežného smrteľníka, ktorý má veľa roboty a nemá na to čas," priblížil Andrej Horváth, majiteľ firmy na chov a predaj rýb v Stupave. Problémom sú aj veľmi krátke, len 7-dňové, lehoty na doplnenie."U nás pri nejakých inštitúciách 7 dní je strašne málo na to, aby ste získali nejaké vyhlásenie. Či už z banky, alebo zo sociálnej poisťovne," uviedol Horváth.

Keď chce chovateľ kúpiť nejaké auto či boxy na prepravu rýb, musí najprv zaplatiť zo svojich peňazí. "Auto na prepravu rýb stojí 100 až 150 tisíc eur a máte to zaplatiť v hotovosti a prevodom na účet v celej sume. To je problém pre 98 percent rybích fariem na Slovensku," priblížil Horváth. "Keď on potreboval tie peniaze v danom roku, tak fyzicky sa k nim dostal za dva až tri roky," doplnil Michal Madžunkov, prezident Združenia chovateľov rýb na Slovensku. 

Podľa rybárov je problém aj na strane úradníkov. "Časté personálne zmeny, či už na ministerstve alebo priamo tých pracovníkov, ktorí majú tento operačný program na starosti," uviedol Sládeček. Bol zameraný skôr na tie veľké firmy, kdežto slovenský sektor tvoria malé a mikropodniky," povedal Madžunkov.

Keďže v okolitých krajinách je čerpanie veľmi vysoké, zástupcovia Združenia chovateľov rýb Slovenska sa rozhodli problém riešiť. "Dohodli sme stretnutie, kde sa naši úradníci stretnú s tými českými úradníkmi. Chceme, aby si vysvetlili tieto veci, a aby sme prebrali fungujúce veci," priblížil Madžunkov. "Aktívne sa pracuje na zjednodušení procesov predkladania žiadostí tak, aby sa zvýšilo percento kontrahovania a následne aj čerpania finančných prostriedkov," informoval Andrej Wallner, hovorca Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Súvisiace články