Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nedostatok liekov by vraj mohli zmierniť lekárnici
Zdielať na

Nedostatok liekov by vraj mohli zmierniť lekárnici

BRATISLAVA / Nedostatok liekov veľmi dobre poznajú aj slovenskí pacienti. Ministerstvo zdravotníctva ako jedno zo strategických riešení vidí prípravu liekov v lekárňach. Hoci každá lekáreň má na to mať podmienky, robí to len asi 10 percent z nich. Dôvodom sú peniaze. Cena práce za prípravu liekov sa nemenila 15 rokov, hoci o to lekárnici opakovane žiadali. Ministerstvo nereagovalo, či lekárnici dostanú viac.

Chýbajú lieky, ktoré sa nahradiť dajú, no tiež také, ktoré alternatívu nemajú. Najaktuálnejšie sú výpadky neurologických, psychiatrických liekov, no tiež antibiotík a lieky pre kardiakov. "Medzi dlhodobé strategické riešenia z pohľadu ministerstva zdravotníctva patrí najmä podpora lokálneho farmaceutického priemyslu, podpora individuálnej prípravy liekov v lekárňach," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. 

V laboratóriu v lekárni vedia pripraviť viac ako sto druhov liekov. Pripraviť vedia základné roztoky, tablety, čapíky či práškové formy. "Avšak, taký špeciálnejšie liekové formy napríklad s riadeným uvoľňovaním alebo nejaké obaľované tablety, gastrorezistentné kapsuly a podobne, tak tam tie možnosti veľmi nie sú," doplnil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Na Slovensku máme asi 2-tisíc lekární. Podľa odhadov sa príprave liekov venuje asi 10 percent z nich. Dôvodov, prečo ich nie je viac, sú peniaze. Ceny práce za individuálnu prípravu liekov sa nemenila 15 rokov. Lekárne majú z tejto činnosti generovanú stratu, ktorú musia vykrývať z iných činností. "My sme len vlani viackrát navrhovali ministerstvom valorizáciu minimálne o infláciu, ktorá prebehla za to obdobie. Avšak táto téma nebola zo strany ministerstva otvorená," dodal Sukeľ. 

Ministerstvo zdravotníctva do uzávierky na otázku prípadného zvyšovania ceny práce nereagovalo. Lekárnici odhliadnuc od ceny vidia problémy aj inde. "Keď chýba nejaká surovina na prípravu niektorého lieku v priemysle, tak potom chýba aj nám a teda pokiaľ je nedostupná základná vstupná surovina, tak mi ten liek pripraviť nevieme, pretože sa rovnako k surovine nedostaneme," uzavrel Sukeľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy