Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kone, autá aj kamión: Cyklochodník si zamieňajú s cestou
Zdielať na

Kone, autá aj kamión: Cyklochodník si zamieňajú s cestou

SPIŠ / S príchodom teplých dní sa začínajú plniť cyklochodníky. A keďže cyklisti majú svoje práva aj povinnosti, policajti sa vydali na ich kontrolu. Na Spiši však policajtov trápia aj iní užívatelia cyklochodníkov. Ako skratku ich totiž zvyknú využívať vodiči áut.

"Včera som bola svedkom, ako išla dodávka a išla po cyklochodníku," opísala svoju skúsenosť cyklistka. "Najviac ma zlostí ešte aj to, že chodia po cyklochodníku s koňmi. Tie koníky s kopytami nám ten asfalt úplne zničia," uviedla starostka Spišských Tomášoviec Zuzana Nebusová. 

Minulý rok v lete na cyklochodníku, ktorý prepája Spišské Tomášovce, Letanovce a Hrabušice natočili dokonca kamión. Po tom pribudli na chodník zátarasy. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice Lenka Ivanová uviedla, že spišskonovoveskí dopravní policajti evidujú porušovanie dopravných predpisov a to najmä vodičmi motorových vozidiel. "Jazdou si skracujú trasu medzi jednotlivými obcami, ktoré spája cyklotrasa," dodala.

Problém má vyriešiť kamera

Svedectvá cyklistov sú dôvodom, prečo chce starostka Spišských Tomášoviec na začiatok cyklochodníka nainštalovať kamery. "Aby sme mohli s kamerou identifikovať každého jedného šoféra motorového vozidla a toho, kto ide s koníkom alebo na trojkolke," vysvetlila starostka. Cyklochodník je totiž špeciálnou trasou určenou iba pre cyklistov, korčuliarov, kolobežkárov a skateboardistov. Nie je určená ani pre chodcov. Ivanová pripomína, že polica bude naďalej dohliadať na plynulosť premávky a na dodržiavanie predpisov. 

To je tiež dôvod, prečo by si mal vodič jazdu po cyklochodníkoch rozmyslieť. Nikdy totiž nevie, kedy ho bude na jeho konci čakať policajná hliadka. "Môže mu byť udelená v blokovom konaní sankcia, prípadne mu môže byť udelený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá," dodala hovorkyňa polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy