Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kaliňák: Nehodovosť je na historickom minime
Zdielať na

Kaliňák: Nehodovosť je na historickom minime

Zdroj: SITA

Historicky najpriaznivejšie výsledky štatistík kriminality a dopravnej nehodovosti a medzinárodné úspechy Slovenska ako vstup do schengenského priestoru a zrušenie víz do USA - takto hodnotí svoje pôsobenie minister vnútra.

"V roku 2006 sme dostali jasné stanoviská, že by sme mali ísť cyperskou cestou, mali by sme odložiť vstup do Schengenu. Veľkým úsilím sa nám podarilo proces zvrátiť a dnes ma teší, že si občania na voľný pohyb zvykli tak, že sa niekedy domáhajú cestovania bez dokladov aj do Egypta a podobne," povedal Kaliňák.

Zrušenie vízovej povinnosti na cesty do USA podľa ministra hovorí o tom, že Slovensko je dôveryhodný partner a dobrý spojenec. "Bolo to ocenením bezpečnostných opatrení na Slovensku, čo sa týka nielen zabezpečenia hranice, ale aj fungovania policajného zboru a výmeny informácií," uviedol.

"Čo sa týka vnútorných vecí rezortu, bolo nevyhnutné, aby sme zreformovali Policajný zbor. Zaviedli sme nový kariérny postup, nový spravodlivý a motivačný systém odmeňovania, ale aj stabilizovali a zefektívnili systém sociálneho zabezpečenia. Ako je známe, tento systém funguje na samostatnom pilieri a dlhé roky vykazoval veľké straty," povedal Kaliňák.

"Po reforme, ktorú sme urobili, je tento osobitný účet v slušnom zisku. Bežne býval v strate okolo 500-600 miliónov korún a teraz je zhruba okolo jednej miliardy v pluse, to znamená, že nemusí naň štát doplácať," tvrdí podpredseda Smeru-SD.

So stabilizáciou sociálneho systému podľa neho vzrástol aj záujem o prácu v Policajnom zbore. "Dnes môžeme robiť výber, kedysi sa musel robiť nábor. Teraz sa na jedno miesto hlási 20-30 ľudí, takže je možné vybrať kvalitnejších a to aj spôsobuje, že noví policajti sa menej podieľajú na problémových situáciách," povedal.

"Najväčšiu úlohu v prípade dopravných štatistík zohral nový zákon o cestnej premávke. Som prekvapený, ako vodiči zodpovedne pristúpili k tomuto zákonu. Za posledný rok sme dosiahli najlepšie výsledky od roku 1966, teda odkedy sa vedie štatistika," tvrdí minister a dodáva, že výrazne klesol podľa neho aj počet obetí, ťažko i ľahko zranených a klesol aj počet dopravných nehôd.

Kaliňák uviedol, že tento rok sa pozitívna tendencia naďalej potvrdzuje a k záchrane životov prispela aj výmena techniky u hasičov a záchranárov. "Pomáha nám aj výstavba diaľnic. Pre ministerstvo vnútra je výstavba diaľnic životnou záležitosťou. Nie otázkou hospodárskou ako pre ostatné rezorty," povedal.

Podľa štatistík klesla celková kriminalita, tvrdí minister. Niektoré druhy trestných činov sú historicky na najnižších úrovniach, ako napríklad krádeže áut, vlámania do bytov či chát či násilná trestná činnosť, dodal. "Najpodstatnejšie je pre nás venovať sa dennej kriminalite, ktorá najviac obťažuje občanov. Keď si zoberieme napríklad krádeže vlámaním, pri historickom začiatku týchto štatistík ich bolo ročne okolo 28-29 tisíc, my sme sa dostali na číslo 15 tisíc. Boli časy, keď sa na Slovensku kradlo 6000 áut ročne, dnes je to 1700," uviedol minister, podľa ktorého za tým stojí vyšší počet policajtov v teréne.

Z plánovaných projektov, ktoré sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať, by mal byť do konca tohto roku spustený balistický register. Kaliňák si vie predstaviť aj kvalitnejšie vybavené kriminalisticko-expertízne laboratóriá. Oneskorila sa aj technická kancelária vo vozidle policajta a kamery v autách. Pre možné narušenie súkromia policajtov, ktoré konštatovali orgány Európskej únie, sa podľa Kaliňáka musel zmeniť systém financovia, ktorý mali pôvodne hradiť nórske fondy.  

Ten, kto tvrdí, že sa zvýšila korupcia a trestná činnosť policajtov, sa podľa ministra buď nevenoval tomuto rezortu, alebo informáciu "mal z nejakých médií". Kaliňák tvrdí, že z relevantných prieskumov vyplýva, že korupcia jednoznačne klesá.

"Výsledky Úradu boja proti korupcii sú jedny z najlepších za posledné roky. Oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu sa počet odhalených prípadov korupcie zvýšil o 70 percent. My sme úmyselne zachovali vo vedení kontinuitu, veď nakoniec riaditeľ Úradu boja proti korupcii je nominant predchádzajúcich ministrov," povedal s tým, že klesajúcu tendenciu má aj trestná činnosť u policajtov, z ktorých sa jej dopustilo 0,64 percenta z celkového počtu príslušníkov PZ.

Kaliňák tvrdí, že ministerstvu vnútra sú často pripisované kauzy, s ktorými má pramálo spoločné. Kauza Hedvigy Malinovej bola políciou i prokuratúrou uzatvorená v septembri roku 2006 s tým, že sa skutok nestal a odvtedy sa podľa ministra polícia tohto prípadu nedotýkala. "Tam by som si s odstupom času dovolil usporiadať tú istú tlačovú konferenciu, ako sme usporiadali na začiatku septembra roku 2006," vyhlásil.

Prípad Malinová je v súčasnosti na generálnej prokuratúre. Kaliňák verí, že posledné slovo ešte nepadlo ani v kauze vraždy študenta Daniela Tupého. "Keď sme prípad preberali po 8 mesiacoch od našich predchodcov, mohli sme sa tváriť alibisticky, že to sa už nedá vyšetriť, my sme to napriek tomu skúsili a dotiahli až na súd, kde, bohužiaľ, svedkovia zmenili pôvodné výpovede. Naďalej však trvá dobrá nádej, v ktorej tento tím ešte pokračuje. Je niekoľko verzií, ktoré majú šancu na úspech," uviedol.

Najčítanejšie správy