Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Zo škôl domy smútku: Populácia týchto dedín rapídne starne
Zdielať na

Zo škôl domy smútku: Populácia týchto dedín rapídne starne

VYŠNÝ HRUŠOV / Otec základnú školu v 50-tych rokoch založil a syn bude ten, kto ju tento rok definitívne zruší. Na pozadí zániku základnej školy vo Vyšnom Hrušove je aj tento smutný príbeh. Aj pre mnohých ďalších starostov sú školy na dedinách boľavou témou. Miznú jedna po druhej. Len za posledných desať rokov ich zrušili v troch okresoch Horného Zemplína vyše 50. Z ich budov sa stávajú zariadenia pre seniorov alebo ešte horšie – domy smútku.

Základná škola v Pčolinom skončila pred dvoma rokmi po polstoročí. Žiaci postupne ubúdali až ich tam zostalo iba 15 a do prvého ročníka sa neprihlásil nikto. "Za posledných deväť rokov došlo v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce k zániku zhruba 50-tich škôl," uviedla Veronika Valášková z komunikačného oddelenia ministerstva školstva.

V tejto základnej škole vo Vyšnom Hrušove je oficiálne zapísaných 16 detí. No reálne ju navštevuje iba deväť. "Vidíte, aká je to krásna budova. Vymenené okná, fasáda nová," opísal starosta obce Vyšný Hrušov Martin Dudiak. Fungujú štyri ročníky s dvoma učiteľmi, náklady na chod školy ale obec viac neutiahne. "Prijali sme aj racionalizačné opatrenia, ale to nestačí, nemáme na to. Rozhodli sme sa túto školu zrušiť, ukončiť činnosť, nemá to význam," dodal.

Pre starostu obce to bolo mimoriadne ťažké rozhodnutie. V 50. rokoch mal totiž veľkú zásluhu na jej vybudovaní práve jeho otec. Žiaci nastúpia v budúcom školskom roku do školy vo vedľajšej obci Udavské, materská škola zostáva. Klesajúci trend počtu žiakov zaznamenáva aj obec Papín a školu sa snažia udržať aj v Zubnom. "Chceli by sme našu školu zachovať, pretože tu zostávajú mladí, pobrali sa, stavajú domčeky, majú po dve deti," reagovala starostka obce Zubné Michaela Vasilenková.

Obce Horného Zemplína budú podľa experta na populačné prognózovanie už čoskoro patriť k najstarším na Slovensku z hľadiska priemerného veku. "Tá prognóza pre severovýchod Slovenska nie je dobrá. V rámci Prešovského kraja je na tom lepšie Spiš a časť Šariša, ale Horný Zemplín je na tom veľmi zle," uviedol dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Branislav Bleha.

A fakt, že zo škôl sa stávajú domy smútku alebo zariadenia pre seniorov je toho dôkazom. Potvrdil tu aj starosta obce Hostovice Peter Čopak: "U nás sme z materskej škôlky spravili dom smútku." Starosta Martin Dudiak povedal, že keď škola oficiálne skončí, budú hľadať niekoho, kto z nej spraví ústav pre dôchodcov. "V kútiku duše stále verím v revitalizáciu a potenciál severovýchodu Slovenska," dodal Branislav Bleha.

Súvisiace články