Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nový bič na cestných pirátov: Ministerstvo zakúpi stacionárne radary
Zdielať na

Nový bič na cestných pirátov: Ministerstvo zakúpi stacionárne radary

BRATISLAVA / Nový bič na cestných pirátov a bezpečnejšie cesty. Reč je o stacionárnych radaroch, ktoré chce zakúpiť ministerstvo vnútra. Pôjde tak o využitie plne automatizovaného systému objektívnej zodpovednosti. Stacionárne radary sú pritom samozrejmosťou v okolitých európskych štátoch. Suma? 34 miliónov eur za 279 kusov.

Aktuálne platí, že ak vodič prekročí rýchlosť, tak policajti ho zastavia na mieste alebo oznámenie o povinnosti zaplatiť pokutu príde previnilcovi domov. Ide o takzvaný polo automatizovaný systém objektívnej zodpovednosti. O dva roky by už ale malo byť všetko inak. "V plne automatizovanom režime bude vygenerovaný daný skutok bez zásahu ľudského faktoru. Ľudský faktor bude v tomto prípade len verifikovať údaje, ktoré systém vygeneroval," informoval Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Skutky previnilcov budú zaznamenávať aj stacionárne radary, ktoré si už nebudú vyžadovať obsluhu. Policajný zbor si tak ušetrí ľudské sily a zabráni priamemu kontaktu vodiča s policajtmi. "Plánujeme rozmiestnenie 279 radarov nových radarov po celom Slovensku. Faktom je, že budú financované z plánu obnovy a odolnosti. Predpokladáme, že verejné obstarávanie sa vyhlási v prvom polroku tohto roka," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR.

Využiteľnosťou a návratnosťou peňazí zo spomínaných radarov sa zaoberá aj Útvar hodnoty za peniaze. Na sociálnej sieti zverejnil mapu s rizikovými úsekmi. Na jednotlivých miestach označil možné umiestnenie radarov. Pomohol si policajnými štatistikami. Definícia nehodového úseku, s ktorou pracoval Útvar hodnoty za peniaze je ale odlišná od tej, ktorú v štúdii použilo ministerstvo vnútra. Rezort označuje nehodový úsek miesto, na ktorom vzniklo minimálne 5 dopravných nehôd za 6 mesiacov.

Rozmiestnenie stacionárnych radarov majú na starosti dopravní policajti. "Tam, kde sa stane nejaká mimoriadna nehoda, napríklad havaruje autobus a je tam 8 obetí, tak ten úsek vám bude svietiť roky ako najnebezpečnejší a pritom sa tam stala jedna dopravná nehoda. Alebo máme úsek, o ktorom vieme, že je kritický, a máme tam nepretržité hliadky," uviedol policajný prezident SR Štefan Hamran.

Ak všetko pôjde tak, ako má, tak s inštaláciou stacionárnych radarov by sa mohlo začať na budúci rok. Dopravný analytik novinku víta. Upozorňuje ale na informovanie vodiča o spáchaní priestupku. "Informovaním myslím, že dostane pokutu do niekoľkých pracovných dní, nie ako je tomu teraz do dvoch rokov a v prípade diaľničnej známky až do troch," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy