Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Reforma verejnej správy: Zástupcovia samospráv chcú diskutovať
Zdielať na

Reforma verejnej správy: Zástupcovia samospráv chcú diskutovať

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra potvrdilo, že pracuje na reforme verejnej správy. Materiály, ktoré sa bez jeho vedomia dostali do médií, však nechce komentovať. No zástupcovia samospráv i združení o tom chcú diskutovať. Nech sa vraj nenarobí viac škody, ako osohu. Východiská pre návrh reformy verejnej správy už totiž vyvolali emócie.

"Dávno by sme už potrebovali reformu verejnej správy, veď je tu ešte stále s nami Mečiarove dedičstvo. Na druhej strane, je to dosť vážny dokument, to nie je žiadna omaľovánka," vysvetlil primátor Komárna Béla Keszegh. Diskusiu vyvolala mapa navrhovaného systému 49 funkčných regiónov a len 4 krajov, z dielne ministerstva vnútra, ktorú zverejnil ako prvý denník Napunk. "Prerobenie nových okresov, respektíve redukcia niektorých, donáša určitý obrovský náklad a my vieme, v akej ekonomickej situácii Slovensko je," uviedol predseda Združenia miest a obcí, Branislav Tréger.



Ministerstvo vnútra tvrdí, že reforma, na ktorej odborníci pracujú už roky, je momentálne v internej odbornej fáze. "Neplánujeme do termínu parlamentných volieb tento materiál posúvať do ďalšieho legislatívneho procesu. Akékoľvek čiastkové materiály mapy a fakty, ktoré mohli uniknúť do médií, alebo to bol nejaký podvrh, nebudeme komentovať, aby sme neboli súčasťou nejakého predvolebného nástroja kohokoľvek," vysvetlila Zuzana Eliášová, hovorkyňa MV SR. Reformu verejnej správy podporuje aj Európska únia. A tá poskytuje financie. "Vláda, alebo budúca vláda, potrebuje finančné zdroje, preto sa ponáhľajú. Ale stále chýba tá odborná komunikácia, aby naozaj Slovensko bolo čo najefektívnejšie," dodal Keszegh. "Akákoľvek chyba v aplikačnej praxi vyvolá animozity v teréne a ľudia prídu o potreby v technickej a sociálnej infraštruktúre," uviedol Tréger. "Namiesto toho, aby využívali tie všetky skúsenosti, vytvoria emócie. Je to úplne nelogické, neracionálne," vyjadril sa Béla Keszegh.

Zdôvodnenie návrhu zlúčenia či vytvorenia úplne nových okresov ministerstvo nechcelo komentovať. "Akékoľvek konkrétne vyjadrenie by znamenalo ďalšiu reakciu," dodala hovorkyňa. "Ak je nejaký vysoký politický činiteľ z určitého územia, tak sa snaží tomu regiónu pomôcť. Okresný súd, prokuratúru umiestni do toho územia a tým pádom to územie získa," dodal Tréger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy