Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neriadený chaos: Zamestnávatelia a odborári kritizujú situáciu v parlamente
Zdielať na

Neriadený chaos: Zamestnávatelia a odborári kritizujú situáciu v parlamente

BRATISLAVA / Neriadený chaos a nie transparentný, kvalifikovaný a participatívny proces. Tak podľa odborárov, ale aj zamestnávateľov momentálne v parlamente vyzerá predkladanie a prerokovanie legislatívnych noriem. Tieto skupiny, ktoré väčšinou so sebou zápasia, tak spoločne apelujú aspoň na prezidentku, u ktorej sa dnes postupne vystriedali. Situácia je podľa všetkých neúnosná a škodí Slovensku.

Legislatívna smršť a chaotické prijímanie zákonov cez poslanecké pozmeňovacie návrhy bez akejkoľvek debaty s dotknutými stranami za posledné dva roky číhajú po chodbách parlamentu a nikto nevie, kedy vyskočia. Tento stav dohnal zamestnávateľov, ale aj odborárov k tomu, aby si dohodli stretnutie s prezidentkou. "Sú pripravované nekvalitné zákony. Legislatíva neprejde odbornou diskusiou. Čiže nemôžeme vychytať nejaké chyby a problematické záležitosti," povedala prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová. 

Poslancom odkazujú, že by si aspoň mohli svoje nápady ekonomicky vyčísliť. "Mali by byť vyčíslené dosahy na občanov a ekonomiku či verejné financie," uviedol na tlačovej besede prezident Americkej obchodnej komory SR Gabriel Galgóci. Na Slovensku sa už aj tak oproti iným krajinám podniká ťažko a ľahké to ani nikdy nebolo. Momentálny stav označujú výrazom tsunami. "Situácia v dnešnej vládnej garnitúre a dnešnom parlamente sa výrazne zhoršuje," doplnil Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. 

Zástupcovia firiem a zamestnancov spoločne preto žiadajú, aby tento chaos ustal a zmenil sa na predvídateľné podnikateľské prostredie, aby to mali ľahšie zamestnávatelia, odborári a nedoplácali na to zamestnanci a aby investori neobchádzali Slovensko ako nejakú krajinu tretieho sveta. Prezidentka s nimi súhlasí. "Zvýši sa ich transparentnosť, ale to hlavné, čo by malo za dôsledok, keď to pripomienkujú odborné subjekty, zvýši sa kvalita takýchto prijímaných právnych noriem," spomenula prezidentka Zuzana Čaputová. 

Nečakané prekvapenia, zmeny zákonov vystreľovali a vystreľujú najmä z OĽaNO. Oficiálnym šéfom mnohých funkcií a krajiny je momentálne Eduard Heger. "Schválili sme pravidlo, že zákony týkajúce sa podnikateľského prostredia by mali byť schvaľované len k 1. januáru a 1. júlu. Určite by mali byť prerokované s tripartitou," dodal poverený predseda vlády Eduard Heger. 

Realita tomu zďaleka nezodpovedá. "Viac ako sto návrhov legislatívnych zmien je predložených v parlamente mimo tradičného legislatívneho procesu," spomenul prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiráľ. Kľučky u prezidentky si dnes podávali odborári a zamestnávatelia. Legislatívny chaos spojil aj tieto väčšinou nepriateľské skupiny. "Paradoxne, práve krízy nás spájajú," uzavrela Uhlerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy