Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rozhovor s jadrovým fyzikom Vladimírom Wagnerom o prechode z ruského jadrového paliva na iné
Zdielať na

Rozhovor s jadrovým fyzikom Vladimírom Wagnerom o prechode z ruského jadrového paliva na iné

SLOVENSKO / Energetická bezpečnosť - po začiatku ruskej agresie na Ukrajine je často skloňovanou témou vo všetkých krajinách Európy. Na Slovensko stále dodáva jadrové palivo do elektrární ruská spoločnosť Rosatom. Napríklad Česko sa tohto dodávateľa zbaví už budúci rok. Experti na jadrovú energetiku hovoria, že prechod na iné palivo bude trvať - v rámci bezpečnosti je to ale nevyhnutné.

"V tomto je Česká republika náš silný spojenec, pretože má podobné reaktory a diskutujeme o tom, ako sa rýchlo dostať k inému jadrovému palivu," ozrejmil Eduard Heger, poverený predseda vlády SR. "Cieľom obidvoch krajín je hľadať spoločné projekty, ktoré nám zaistia spoločnú bezpečnosť," uviedol Petr Fiala, predseda vlády ČR.

Takto hovorili premiéri Česka a Slovenska v Trenčíne pred týždňom. Česko malo v tej dobe už podpísanú zmluvu so západným dodávateľom jadrového paliva. "Zaistenie dodávok jadrového paliva do jadrovej elektrárne v Dukovanoch od neruského dodávateľa je významným míľnikom pre Českú republiku a českú energetiku," povedal Daniel Beneš, generálny riaditeľ ČEZ

Americká spoločnosť Westinghouse bude jadrové palivo dodávať nie len do Dukovian ale aj do Temelína. Slovenské jadrové elektrárne fungujú na tom istom princípe ako české Dukovany - reaktory typu VVER a výkonom 440 megawattov. "Posilňujeme tak náš záväzok k čistejšej a bezpečnejšej energetike v budúcnosti," uviedla svoje stanovisko americká spoločnosť Westinghouse.

Podľa expertov potrebuje prechod Slovenska na iné jadrové palivo svoj čas. Nový dodávateľ musí získať licenciu pre každú elektráreň zvlášť. Technické problémy so samotným prechodom by nemali byť. "Z hľadiska bezpečnosti je potreba mať ten horizont aspoň 4 rokoch. Kde sa v takzvaných test lead assembleys sú také kazety, je ich 6. Tie sa potom po roku vyberajú a zhodnotí sa to palivo," avizovala Marta Žiaková, predsedníčka úradu Jadrového dozoru.

"Ako ten Westinghouse, tak aj Francúzi, sú firmy veľmi skúsené, vyrábajú mnoho druhov palív. Takisto skúsené ako Rosatom. A palivá, ktoré boli potrebné, vždy vyrobili. Tieto reaktory sa využívajú veľmi dlho, to samé palivo. Naozaj nie je dôvod, že by niečo bolo neriešiteľné," uviedol Vladimír Wagner, ústav Jadrové fyziky, Akadémia vied ČR. Zatiaľ máme zásoby ruského jadrového paliva aj na budúci rok. Slovenské elektrárne predpokladajú postupný prechod na iného - západného dodávateľa. Do susedného Česka ale príde to ruské palivo tento rok naposledy.

Rozhovor s jadrovým fyzikom Vladimírom Wagnerom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy