Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prvý mobil oslávil 50-ku. Mali ste "tehlu" s tlačidlami aj vy?
Zdielať na

Prvý mobil oslávil 50-ku. Mali ste "tehlu" s tlačidlami aj vy?

BRATISLAVA / Spomeniete si ešte na to, ako vyzeral váš prvý mobilný telefón a čo sa s ním dalo robiť? Mali ste takzvanú "tehlu" s tlačidlami? Telefónne čísla ste si museli pamätať, aby ste vedeli, kto vám volá? Batéria sa rýchlo vybíjala? Ak áno, potom si dokážete predstaviť aj mobil, ktorý pred 50 rokmi po prvý krát verejne predviedol Martin Cooper. Mobil zmenil náš život natoľko, že už si len ťažko vieme predstaviť ako vôbec mohla bez neho fungovať spoločnosť a ľudia.

"Malo to maličký displej, monochromatický, čiernobiely. Hlavná funkcia bola zavolať a neskôr poslať SMS," uviedol Ondrej Macko, konzultant v oblasti informačných technológií. Na Slovensku sa spočiatku predávali dve hlavné značky, neskôr pribudli ďalšie.

Prvé volanie z mobilu sa u nás uskutočnilo v roku 1991 a volajúcim bol predseda vtedajšej Slovenskej národnej rady František Mikloško, ktorý prijal hovor od predsedníčky Českej národnej rady Dagmar Burešovej. Tento mobilný telefón by ste do vrecka nestrčili. "To boli mobilné telefóny, kde sa batéria ťahala na takom vozíčku," uviedol Macko.

Podobné kolosy v zahraničí už fungovali od roku 1984, keď sa vôbec po prvý raz na trh uviedol mobil. Dalo sa ním len telefonovať, nie posielať SMS-ky. Stál okolo 4 tisíc dolárov, hmotnosť 800 gramov a dĺžka 33 cm. "Ten telefón nevydržal dlho na batérii," povedal Macko. Vydržal iba 30 minút a nabíjanie trvalo 10 hodín. Tento model ale úplne nebol prvým mobilom, ktorým sa historicky prvý raz uskutočnil verejný hovor. Bol to jeho predchodca v roku 1973 a pred pár dňami oslavoval svoje 50 výročie. Mobily, ktoré sa zmestili do vrecka prišli na svet až o dvadsiatku rokov.

No a v roku 1996 sa po prvý raz na trhu objavil vyklápací mobilný telefón. Trendom bolo mať čo najmenší až miniatúrny aparát a o zhruba desaťročie sa to otočilo naruby. "Veľký zlom nastal v tom, že prišli takzvané dotykové telefóny," uviedol Macko. Hneď na to prišlo pripojenie na internet a prvý smartfón v roku 2007, cez ktorý bolo možné vyhľadávanie na webe. Odteraz už bola žiadaná čoraz väčšia obrazovka, keďže pribudli fotoaparáty a kamery.

Mobilné telefóny si počas rokov prešli viacerými premenami a dnes sme už v každodennom živote bez mobilu paralyzovaní. "Je to televízor, plánovač, počítač, fotoaparát, navigátor - všetko v jednom," uzavrel Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy