Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Plošiny určené pre imobilných sú neopraviteľné
Zdielať na

Plošiny určené pre imobilných sú neopraviteľné

HUMENNÉ / V Humennom síce majú plošiny pre imobilných, ale za sedem rokov od ich namontovania nefungovali takmer vôbec. Mesto totiž kúpilo prototypy, ktoré neboli odskúšané v prevádzke. Niekedy nefungovali aj preto, že si z nich mládež urobila prepravný prostriedok pri ceste z baru na stanicu. Výsledkom je, že plošiny museli vyradiť z prevádzky ako neopraviteľné.

Podchod spája Sídlisko 1 s veľkou železničnou stanicou a na druhej strane stanicu s priemyselným parkom a zdravotným strediskom. Človek s pohybovými ťažkosťami tam tadiaľto však prejde iba ťažko. "A nemôžem cez schody položiť chodúľku a ísť ďalej. A keď nemôže, lebo nemôže. A nemôžem sa drať popod podjazd a ísť do zdravotného strediska. Neprešla by som," povedala Anna, obyvateľka. 

V rámci humenského podchodu sú síce takéto plošiny tri, no ak si myslíte, že by pomohli imobilným prekonať schody, tak sa mýlite. Nefunguje ani jedna. "Boli namontované v roku 2016. Boli to prototypy, to znamená plošiny boli síce vyrobené, ale neodskúšané v prevádzke. Časom, možnože po 2-3 mesiacoch, sa začali prejavovať prvé chyby," ozrejmil Marián Škuba, tlačový referát mesta Humenné. 

Plošiny stále 42-tisíc eur. Technické služby mesta ich v záručnej lehote reklamovali. Postupne prichádzali ďalšie a ďalšie opravy. Niektoré mali kuriózne dôvody. "Často tieto plošiny používali aj tí, ktorí sa vracali zo zábavných podnikov počas víkendových radovánok a vozili sa na týchto plošinách, aby vyskúšali, ako to môže byť, keď budú oni imobilní," povedal Jozef Babják, vtedajší poslanec MsZ v Humennom. "Podľa našich informácií bol realizovaný až 16 opráv. Treba podotknúť, že 5 dôvodov nefunkčnosti spôsobili vandali. Tieto schodiskové plošiny viac-menej svoj účel prakticky ani neplnili," doplnil Škuba.

Koncom minulého roka plošiny nadobro vyradili z činnosti s výsledkom, že sú neopraviteľné. Za roky problémového fungovania si už imobilní zrejme zvykli, že tadiaľto cesta z autobusu do zdravotného strediska nevedie. "Riešenie, samozrejme, sa musí nájsť, lebo tento podchod si to vyžaduje. Vzhľadom na to koľko ľudí tade prejde," dodal Babják. "Technické služby mesta Humenné požiadali výrobcov týchto šikmých plošín o zameranie, vypracovanie cenového návrhu," doplnil Škuba. Ľudia si tak na funkčné plošiny budú musieť počkať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy