Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V kalendári pribúdajú netradičné mená. Mnohé ste možno ešte nepočuli
Zdielať na

V kalendári pribúdajú netradičné mená. Mnohé ste možno ešte nepočuli

BRATISLAVA / Keď na ulici zakričíte Zuzka, Majka, Peter či Ján, je možné, že sa otočí hneď niekoľko ľudí. Medzi Slovákmi a Slovenkami sú však aj takí, ktorých krstné mená možno budete počuť prvýkrát. Napríklad Zaher, Fabiola, Marietta či Loriána. Do matrík totiž možno bez problémov zapísať nielen mená z nášho kalendára, ale aj cudzojazyčné mená, ak sú používané v inom štáte.

Mnohé mená nenájdete na tabuliach v kvetinárstvach, no nenájdete ich ani v slovenskom kalendári. "Môj syn Edwin má dva roky a oslavujeme podľa poľského kalendára. To, že sa jeho meno ešte nenachádza v slovenskom kalendári, neznamená, že žiaden Edwin na Slovensku nie je. Ja minimálne viem o dvoch Edwinoch," uviedla Zuzka, mama malého Edwina. Ale kreatívne boli už aj generácie rodičov pred ňou. "Rodičia mi dali krstné meno Sven, a to v roku 1969 v Spišskej Starej Vsi. Musím povedať, že som si s týmto menom v detstve dosť užil," prezradil Sven, ktorého meno sa v rodine dedilo. "Môj otec to akceptoval a dokonca sa tešil, lebo po vpáde sovietskych vojsk v roku 1968 mal pocit, že jeho syn nemá mať meno, ktoré by akýmkoľvek spôsobom pripomínalo východ," dodal. 

"Meniny mojej dcéry Madlen slávime 22. júla, kedy slávi meniny Magdaléna," uviedla mama Madlen. "Ľudia zabúdajú na moje meniny, pretože meno Ina nie je v kalendári. Oslavujem ho na Ingridu. No svoje meno zbožňujem, pretože je netradičné, krátke a praktické. No je pravda, že ľudia často majú problém s písaním tohto mena," vyjadrila sa Ina. "Ja sa volám Annemari. Volajú ma Ani, Ane, Anika," prezradila Annemari. Priania k meninám jej tak chodia trikrát do roka, vrátane sviatku, keď oslavuje veľmi podobné meno – Annamária. No v niektorých rodinách je zriedkavých mien viacero.

Takzvané oficiálne kalendárium pripravuje kalendárová komisia zriadená pri ministerstve kultúry. Kalendárium má pre vydavateľov len odporúčací charakter. Existuje zoznam zásad, podľa ktorých komisia rozhoduje o zaradení mien do kalendára. Napríklad vyraďovať sa nesmú kresťanské mená. "Dátum menín nového mena možno stanoviť aj podľa iných európskych kalendárov. Ak kalendárová komisia zamietne žiadosť o zaradenie mena do kalendára, žiadateľ môže podať rovnakú žiadosť o zaradenie toho istého mena až o päť rokov," uviedlo Ministerstvo kultúry SR. Napríklad v roku 2019 komisia rozhodla o zaradení nových mien ako Jonáš, Alexia či Zara, no a Dušany si museli v súvislosti s preradením zvyknúť na to, že namiesto 26. mája budú meniny oslavovať 19. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy