Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Doba je teraz najmä ekonomicky náročná. Tu je návod ako si vypýtať vyšší plat
Zdielať na

Doba je teraz najmä ekonomicky náročná. Tu je návod ako si vypýtať vyšší plat

Reálne mzdy klesli najprudšie za ostatných 22 rokov. Inflácia šprintuje a naše platy ju len veľmi pomaly dobiehajú. Ak vám zamestnávateľ mzdu pravidelne nevalorizuje a cítite, že sa vám zhoršuje životná úroveň, možno nadišiel čas zobrať veci do vlastných rúk. Dáme vám návod, ako si u šéfa vypýtať viac.

Rast platov sa nerovná zvýšením cenám 

Dáta pracovného portálu kariéra ukazujú, že nad zmenou zamestnania premýšľa 63 % ľudí. Nespokojnosť s platom je podľa prieskumov jeden z najčastejších dôvodov prečo sa Slováci obzerajú po novom mieste. "A to viete ako je v dnešnej dobe. Zvýšia vám o pár eur, ale ceny sú omnoho vyššie," povedala jedna z opýtaných. 

"Ten rast tých platov nie je adekvátny, pretože je tu historicky najvyššia inflácia a tá naozaj ukrajuje veľmi veľkú mieru práve z tohto zvýšeného platu," vyjadrila sa manažérka portálu Kariéra.sk, Katarína Tešla. Ešte pred tým ako začnete odpovedať na inzeráty, je tu ešte jeden menej radikálny spôsob ako si prilepšiť a zároveň nedať zbohom svojim kolegom. Vyžaduje si to nabrať odvahu a namieriť si to za šéfom. 

Úspešné projekty sú dobrým začiatkom 

Neradno zanedbať prípravu. Rozhovor si môžete sami v duchu premietnuť. Nachystať si argumenty a nepodceniť ani načasovanie. "Ak máme za sebou nejaký úspešný projekt alebo obdobie, je tu priestor na pochvalu toho zamestnanca. Tak práve vtedy je ten priestor na vyjednávanie o plate," vysvetlila manažérka Katarína Tešla.

Expert na vyjednávanie pripúšťa využiť ako páku aj to, ak ste sa nie vlastnou vinou dostali finančne na šikmú plochu. Odvolať sa dá aj na vyššie platy kolegov či lepšiu konkurenčnú ponukou. Tu však treba našľapovať opatrne, hlavne šéfa nepodráždiť. "Určite by som nešla tým spôsobom, že šéfa vydierať," doplnila manažérka. "Tu mi ponúkajú viac, to je konfliktné. To nie. Ja to neurobím, nevytvorím vám zlý pocit, ale poviem, že nie som s tým dlhodobo spokojný a ja by som sa rád spýtal či mi s tým nedokážeš pomôcť," odporučil profesionálny vyjednávač Viktor Kostický. 

Pamätajte, že za pokus nič nedáte a ak sa rozhodnete na šefovo dvere zakloipať riskujete nanajvýš, že zostanete na tom istom. "Mnohí majú pochybnosti. Za mnou chodia ľudia, ktorí majú šialené platy a aj napriek tomu si nedokážu vypýtať vyšší plat. Lebo to mentálne nemajú nastavené, že ja si to zaslúžim, mám na to dôvody," uviedol profesionálny vyjednávač Viktor Kostický. "Keď toto prekonám a nepôjdem do toho konfliktným spôsobom, ale tak ľudsky, tak mi to zvyšuje šance. Ak sa mi to náhodou nepodarí, tak minimálne pri zvyšovaní pre všetkých sa skôr zastaví pri tých, ktorí sa ozvali ako tí, ktorí sú šedé myšky," doplnil Kostický. 

Celý rozhovor s profesionálnym vyjednávačom si pozriete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy