Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri energetickej kríze vláda sľúbila pomoc aj ľuďom odkázaným na prístroje
Zdielať na

Pri energetickej kríze vláda sľúbila pomoc aj ľuďom odkázaným na prístroje

BRATISLAVA / "Nenecháme vás v štichu" - prisľúbil rezort práce ešte začiatkom roka domácnostiam, v ktorých sa starajú o niekoho, koho život je závislý od prístrojov na elektrickú energiu. Ich faktúry sú totiž o 50-percent vyššie ako v iných rodinách. Zisťovali sme, ako a kedy ich štát vykompenzuje. Podľa ministerstva práce to ale potrebné nebude, keďže ceny energií už máme zastropované. Ide o skupinu ľudí na Slovensku, ktorých faktúry sú oproti iným extrémne vysoké, bez ohľadu na to, či sa ceny zastropujú alebo nie.

"Takých rodín je na Slovensku strašne veľa a potrebujú pomoc," hovorí otec len jednej z mnohých rodín na Slovensku, ktoré sa starajú o chorého príbuzného. Timotej – dieťa, ktoré choroba od narodenia pripútala k detskej posteli. Mama Anna sa nemôže zamestnať, starostlivosť o syna je totiž nevyhnutá 24 hodín denne. Paradoxne, sa práve títo ľudia napriek trápeniu len málokedy sťažujú. "Napriek tomu, že Timotej je v takom stave, tak dá sa to všetko zvládnuť. Všetko je tak, ako má byť," dodala mama Anna. 

Každý prístroj, na ktorý je Timotej napojený potrebuje elektrický prúd. Keď ceny energií vyleteli vysoko, ministerstvo práce prisľúbilo pomoc práve takýmto domácnostiam. "Ja pevne verím, že tá pomoc príde, bol tam daný prísľub aj ministrom Krajniakom, že tieto rodiny nenecháme v štichu," povedala poslankyňa NR SR Jana Žitňanská v januári 2023. 

Rezort práce im prisľúbil pomoc zruba pred 3 mesiacmi. Podľa ministerstva však tento zámer vychádzal z vtedajšej aktuálnej situácie na trhu s energiami a ich astronomickom cenovom raste. "Vláda SR na ochranu všetkých domácností na Slovensku zastropovala ceny energií na celý rok 2023. Náklady na elektrinu sa tak v tomto roku nebudú zvyšovať ani v prípade rodín s osobami odkázanými na prístroje," ozrejmila Kristína Korenková, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Tieto rodiny platia za elektrinu extrémne veľa bez ohľadu na to, či sú ceny elektriny zastropované alebo nie. "Ja rozumiem, že ak už sú zastropované ceny energií, tak už ako keby nie je čo kompenzovať, lebo nedošlo k nejakému dramatickému nárastu, ale v tejto dobe, kedy všetko ide hore ,by im štát mal pomôcť. Ten rozdiel v spotrebe elektrickej energie je 40 až 50 percent.  plus, keď je niekto napojený na prístroji, tak pravdepodobne ďalší člen sa oňho stará. To znamená, že nemôže chodiť do zamestnania. Čiže ten príjem do rodiny je znížený," doplnila Žitňanská. 

Ministerstvo prác ale tvrdí, že situáciu ohľadom takýchto rodín priebežne monitoruje, a ak bude potrebné, prijme opatrenia na zmiernenie náročných situácii. "Tá ľudská vôľa pomôcť niekomu tejto vláde veľmi chýba. A hlúposti v miliónových sumách veľmi rýchlo a ľahko," uzavrel otec Radoslav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy