Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZOZNAM: Toto sú TOP slovenské nemocnice podľa poistencov VšZP
Zdielať na

ZOZNAM: Toto sú TOP slovenské nemocnice podľa poistencov VšZP

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRATISLAVA / Poistenci VšZP v prieskume spokojnosti opäť hodnotili stav slovenských nemocníc. Oproti predošlému roku si zdravotnícke zariadenia mierne polepšili. Medzi najlepšie hodnotenými sa za rok 2022 umiestnili Kardiocentrum Nitra s.r.o., Mammacentrum sv. Agáty Banská Bystrica a.s. a ORL Humenné. Poistenci vnímali pozitívne najmä poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ale aj prístup lekárov a sestier. Horšie na tom boli strava a ubytovanie. 

Poistenci hodnotili 6 typov ústavných zdravotníckych zariadení, ktoré si tento rok v hodnotení mierne polepšili. Zatiaľ čo v roku 2021 dosiahli priemernú známku 1,56, v roku 2022 získali priemernú známku 1,54. Najlepšie hodnotenia získali špecializované ústavy srdcovo-cievnych chorôb s priemernou známkou 1,24. Medzi tými horšími skončili v hodnoteniach štátne univerzitné a fakultné nemocnice.

Štátne univerzitné a fakultné nemocnice

  1. Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – Fakultná nemocnica
  2. Univerzitná nemocnica Martin
  3. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Všeobecné nemocnice

  1. Nemocnica AGEL Komárno
  2. Nemocnica svätého Michala
  3. Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená

Špecializované zdravotnícke zariadenia

  1. Kardiocentrum Nitra
  2. Národný endokrinologický a diabetologický ústav
  3. CINRE.

Špecializované ústavy srdcovo-cievnych chorôb

  1. Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb
  2. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice

Onkologické ústavy

  1. Onkologický ústav sv. Alžbety
  2. Národný onkologický ústav Bratislava

Ostatné zdravotnícke zariadenia

  1. Mammacentrum sv. Agáty Banská Bystrica
  2. ORL Humenné
  3. Špecializovaná nemocnica pre ortopedickú protetiku Bratislava

​Najvyššiu spokojnosť v prieskume vyjadrili poistenci s ústavnými zdravotníckymi zariadeniami, ktoré sa nachádzajú v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, najmenej spokojní boli naopak poistenci so zariadeniami nachádzajúcimi sa v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Kritickejšie boli v hodnoteniach ženy, mamičky sa zase pozitívne vyjadrili k balíčku pre novorodencov „HAPPY BABY“. Z celkového počtu respondentov sa do prieskumu zapojilo najviac ľudí vo veku viac ako 56 rokov.

Kompletné zoznamy zdravotníckych zariadení nájdete v galérii:

Do prieskumu sa zapojilo celkovo 6 321 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorí boli v uplynulom roku 2022 hospitalizovaní minimálne jednu noc v niektorom zo zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku s výnimkou psychiatrických nemocníc a oddelení, stacionárov a väzenských nemocníc. Zariadenie ústavnej zdravotnej starostlivosti bolo zaradené do vyhodnotenia prieskumu v prípade, že VšZP dostala na ich adresu viac ako 10 hodnotení.. Prieskum bol realizovaný prostredníctvom elektronického dotazníka.

„Prieskum spokojnosti hospitalizovaných pacientov realizujeme v rámci Všeobecnej zdravotnej poisťovne každý rok. Dáta, názory a spätnú väzbu našich poistencov považujeme za zdroj informácií, vďaka ktorému vieme poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku neustále zlepšovať a v kvalite zdravotníckych zariadení neustále napredovať,“ uviedol Richard Strapko, generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy