Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci sa vrátili na poľské trhoviská. Hovoria, že zdraželi aj oni
Zdielať na

Slováci sa vrátili na poľské trhoviská. Hovoria, že zdraželi aj oni

NOWY TARG / Aj za veľkonočný nákup si tento rok budeme musieť priplatiť. Mnohí Slováci z prihraničných oblastí sa preto snažia ušetriť nákupmi v Poľsku. Tam akosi automaticky počítajú s tým, že cena bude oveľa nižšia - a platí to nielen pri potravinách. Poliaci majú lacnejšie aj také veľkonočné zajace.

Poľský trh je plný Slovákov, keď ceny u nás stúpajú závratnou rýchlosťou. "Ta tu je sami Slovák, ta ja som prekvapený barz," povedal nakupujúci Slovák. No a nakupujúci Slováci sa zhodujú v tom, že ceny v našich obchodoch sú naozaj šialené. A kým v slovenských obchodoch si veľmi nedoprajú, v tých poľských sa príliš kontrolovať nemusia  "Len na potravinách ušetrime 70 eur, doma by sme zaplatili 150 eur," dodala nakupujúca Slovenka. 

Ľudia nám povedali, že na Slovensku by na veľkonočné dekorácie ani len nepomysleli, tu na trhu to ich peňaženky až tak nebolí. Nový Targ je už dlhé roky akousi Mekkou nakupujúcich Slovákov a pred každým veľkým sviatkom prúdia do Poľska davy ľudí. Ale nielen tí, ktorí bývajú blízko hraníc. Nakupujú Bratislavčania, ľudia zo Senca či Zlatých Moraviec. 

Pre jedných je cesta do Poľska len takým náhodným výletom, no našli sme aj takých, ktorí si predsviatočne nákupy bez tohto trhoviska nevedia predstaviť. "Ja sem chodím od 15 rokov, ešte keď na pozvánky za totality sa chodilo, mne sa tu páči," spomenul nakupujúci zo Slovenska. Slovensko patri medzi rekordérov zdražovania v Európskej únii, poniektorí Slováci si ale myslia, že ani v Poľsku to už nie je to čo bývalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy