Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V obci majú mimoriadny stav: Hrozí tam zrútenie obytných domov
Zdielať na

V obci majú mimoriadny stav: Hrozí tam zrútenie obytných domov

TOMÁŠIKOVO / V obci Tomášikovo vyhlásili mimoriadny stav. Desiatky ľudí zo sociálne slabších skupín žijú v budovách, ktorým hrozí zrútenie. Obec pre nich nemá peniaze na náhradné bývanie, a preto naliehavo žiada o pomoc.

​V dvoch budovách v osade býva 117 ľudí z toho 45 detí. Hrozí, že im spadne strecha. Starosta obce dal vyhotoviť statické posudky. Keď ich dostal, bol z toho šokovaný. Netušil, že pre ľudí hrozí veľké nebezpečenstvo. Je tam narušená statika, drevo na strope je prehnité. "Na základe toho bol vyhlásený mimoriadny stav v obci. Riešime to s pánom prednostom okresného úradu, ktorý je predseda krízového štábu," informoval starosta obce Tomášikovo Zoltán Horváth. Niektorí obyvatelia povedali, že im zo stropu padajú dosky. Zo strechy tečie voda počas dažďa a ide chlad.

Starosta obce vyzval ľudí, aby sa z domov s narušenou statikou odsťahovali preč. "Kam by sme išli dovtedy bývať? Vonku nemôžeme s deťmi bývať. Všetci majú veľa detí," povedala miestna obyvateľka. Zo zákona by obec mala riešiť tento problém, nemajú však finančné prostriedky. Starosta dediny nevie, čo má robiť. Volá všade, kde mu len napadne, ale zatiaľ bezvýsledne. "Oslovili sme okresný úrad aj inštitúcie, ktoré by nám mohli pomôcť," uviedol starosta.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity povedal, že ľudí treba urýchlene vysťahovať. "Treba rýchlo zabezpečiť náhradné ubytovanie a toto je v rukách krízového štábu," povedal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero. "Budeme to riešiť, ale prisľúbiť nejaké priestory a náhradné ubytovanie zatiaľ neviem," reagoval prednosta Okresného úradu v Galante Ján Duranský. "Je tu 45 detí, dospelí ľudia, ženy. Treba to okamžite riešiť. Prosíme o pomoc," uzavrel Horváth.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy