Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Paliatívnu medicínu potrebuje polovica ľudí na sklonku života
Zdielať na

Paliatívnu medicínu potrebuje polovica ľudí na sklonku života

BRATISLAVA / Slovensko má oproti vyspelej Európe výrazne menej ambulancií paliatívnej medicíny, mobilných a kamenných hospicov, ako aj paliatívnych oddelení. Túto starostlivosť potrebuje približne polovica ľudí na sklonku života. Zlepšiť situáciu má programové vyhlásenie vlády čerpaním financií z plánu obnovy.

V okrese Komárno, ktoré má spádovú oblasť 110-tisíc obyvateľov, nie je zriadený ani jediný hospic. "Mama potrebuje pomoc 24 hodín... ja som im poobede navaril, ona im to opatrovateľka zohreje, nakŕmi ju, odíde domov, ja som prišiel z roboty o tretej a do rána som slúžil a potom som išiel zase do roboty," povedal Vladimír Markos. 

Pánovi Vladimírovi v starostlivosti o ležiacu mamičku pomáha opatrovateľka z mestského úradu. Teraz odišiel z roboty o dva roky skôr, do predčasného dôchodku, aby sa o ňu staral sám. "24-hodinovú starostlivosť dokáže zabezpečiť momentálne iba rodina. Veľmi náročné je to hlavne psychicky, vidieť niekoho, kto umiera pred našimi očami, a sme bezradní, bezmocní," doplnila Zita Adamová, vedúca opatrovateľskej služby MsÚ Komárno. 

V správe, ktorú včera predložilo ministerstvo zdravotníctva na rokovaní vlády, sa píše okrem nedostatku kamenných hospicov a ambulancií aj o nedostatku lôžok paliatívnej medicíny. Zároveň je na Slovensku aj nízky počet lekárov so špecializáciou paliatívna medicína i ďalšieho zdravotníckeho personálu. Vedia o tom svoje aj v Komárne. 

24-hodinovú opatrovateľskú službu nemajú ani ADOS-ky. "Príde pacient po hospitalizácii do domáceho prostredia a prvé čo sa nás pýtajú rodinní príslušníci – na čo majú nárok, ako sa o nich postarať, nevedia, ako pristupovať k tomu pacientovi ležiacemu, dlhodobému, s ťažkou diagnózou," doplnila Daniela Kallós Belokostolská z ADOS-u. Problémom sú aj mobilné hospice. Aktuálne ich máme na Slovensku 18, no len 9 z nich má aj špecialistu na paliatívnu medicínu.

"Ťažká téma... tatino nám umieral doma... volali sme mobilný hospic. V piatok mi povedali, že prídu v stredu, v pondelok mi povedali, že mu zostáva pár hodín, napriek tomu neprišli... Nevieš, čo ťa čaká, nikto ťa na to nepripraví," uviedla pani I. z Bratislavy. Situácia s mobilnými hospicmi by sa mala zlepšiť na základe nariadenia vlády výrazne. Na základe jej nariadenia by ich malo byť do konca budúceho roka 43. Otázkou však je, či to nie je príliš ambiciózny plán.

Na rozšírenie siete mobilných hospicov sú určené viac ako 2 milióny 300-tisíc eur, pri kamenných je to viac ako 12 a pol milióna a na rozšírenie kapacít pobytovej paliatívnej starostlivosti takmer 5 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy