Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Naša armáda je na tom tak, ako nikdy predtým, tvrdí Naď
Zdielať na

Naša armáda je na tom tak, ako nikdy predtým, tvrdí Naď

BRATISLAVA / Slovenská armáda je na tom tak, ako nikdy predtým, tvrdí poverený minister obrany Jaroslav Naď, ktorý spolu s náčelníkom Generálneho štábu bilancoval svoj posledný rok v rezorte. Armáda urobila viacero veľkých generačných nákupov. Analytici aj napriek tomu tvrdia, že máme rezervy.

Môžu za to aj 2 percentá HDP, ktoré Slovensko prvýkrát investovali do slovenskej armády. A podľa ministra obrany sme ich "neprejedli". "Sme ich investovali do jasnej modernizácie v rezorte," uviedol. Po covidovom období rezort obrany asi najviac zasiahla vojna na Ukrajine. Aj preto je možné posledný rok označiť za rok nákupov. Veľké akvizície sa robili najmä na poli výbavy a vyzbrojovania. "Obstarali sme bojové obrnené vozidlá Patria, pásové obrnené vozidlá CV90, dovybavili sme vrtuľníky, obstarali sme sanitky a sofistikovaný pasívny prieskumný radar," opísal Jaroslav Naď.

A to nie je z ďaleka všetko. Dodané Zuzany, nové letiskové radary, prvý nemecký tank Leopard, ku ktorému už čoskoro pribudnú ďalšie posily. Tiež nové ľahké guľomety či ochranný výstroj pre vojakov. Zabudnúť určite netreba na stíhačky F16, ktoré dorazia už na budúci rok. "Môžeme konštatovať, že obranyschopnosť Ozbrojených síl je vyššia, ako bola v minulosti, zásadne vyššia," vysvetlil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.


Investovalo sa tiež do sanácie budov

Momentálne je to o plánoch do rekonštrukcií či výstavby. Experti na obranu tento pokrok vo všetkých smeroch vítajú. Otázkou však je, či by to tak bolo, nebyť aktuálnej situácie za našimi východnými hranicami. "Nie je dôvod si dať šampanské, ale treba pochváliť ministerstvo obrany aj ozbrojené sily, že sa nakoniec rozhýbali a vláda umožnila zásadnú modernizáciu OS SR. Nahrávajú tomu aj okolnosti," vyjadril sa bývalý zástupca náčelníka GŠ OS SR Pavel Macko. "Čo vojna na Ukrajine spôsobila je, že my darujeme naše technické prostriedky, naše zbrane na Ukrajinu, tým sa de facto vyprázdňujú naše sklady. Tým vzniká dôvod, prečo nakupovať," uviedol Juraj Kuruc, bezpečnostný expert GLOBSEC.

Aj napriek generačnému posunu slovenskej armády tu odborníci stále vidia rezervy. Jednou z nich je naša protivzdušná obrana, ktorú nám momentálne suplujú spojenci. Či už vo vzduchu alebo na zemi. Čo je podľa generála vo výslužbe prvoradou výzvou do budúcna. "Vymyslieť, naplánovať aj postupne realizovať rozumný systém PVO, kde tie stíhačky hrajú len časť úloh. Ale budú musieť prísť aj pozemné systémy," dodal Macko. 

Nateraz poverenému ministrovi Naďovi sa končí funkčné obdobie najneskôr termínom predčasných volieb. Ako tvrdí, jeho obavy o budúcnosť rezortu sú skôr priamoúmerné ich výsledku. "Pokiaľ v ďalšej vláde nebude Fico a extrémisti, tak sa nebojím smerovania rezortu obrany. Myslím si, že tie procesy sú nastavené dobre a bude sa v nich pokračovať," vyjadril sa Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy