Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Drastické zdražovanie potravín sa už stalo témou rôznych politických iniciatív
Zdielať na

Drastické zdražovanie potravín sa už stalo témou rôznych politických iniciatív

BRATISLAVA / Aj obyčajný chlieb sa stáva osvedčeným prostriedkom v predvolebnej kampani. Drastické zdražovanie potravín sa už stalo témou rôznych politických iniciatív, ako sa s rastúcimi cenami vysporiadať. Náš agrominister okrem protiinflančej garancie oprášil aj zabudnutú tému - dorovnanie platov so západom.

Ľudia už dlhé mesiace volajú o pomoc pre zdražovanie potravín, tej sa im už dlhé mesiace nedostáva, pretože kým chudobní hladujú, kompetentní rokujú. Zatiaľ čo nezaradený poslanec Patrik Linhart zvolal agrovýbor, na ktorom minister pôdohospodárstva vysvetľoval, pred jeho úradom v tom čase svoju potravinovú iniciatívu predstavoval Hlas. "Štát musí nasadiť značnú sumu štátneho aparátu, niekoľko stovák ľudí z kontrolných útvarov do tzv. cenovej polície," povedal Peter Pellegrini. 

Pozadu nechce byť ani Smer, ktorý na štvrtok, 30. marca, zvoláva parlamentný okrúhly stôl. "Jednak znížili DPH, daňovo-odvodové zaťaženie, reťazce by pristúpili k zníženiu obchodných prirážok," informuje poslanec Richard Takáč. Ďalšou formou pomoci by mohli byť kupóny pre najchudobnejších, aj keď štatistika o koho by vlastne malo ísť, chýba.

Minister pôdohospodárstva tiež hovorí o pomoci najchudobnejším cez zdanenie tých, ktorí na kríze zarábajú. Jeho rezort aktuálne zastrešuje Protiinflačnú garanciu na vybrané potraviny. Kritizovanú ako marketingový ťah reťazcov. Minister Vlčan dokonca oprášil aj tému platov, ktoré ani po takmer dvadsiatich rokoch v únii nedosahujú priemer tých západných. 

"Riešením je, že tá konvergencia cien všetkých tovarov a potravín, ktorá je poháňaná členstvom v eurozóne, sa prejaví aj na príjmoch," povedal Vlčan. Drahé potraviny sú a budú predvolebnou témou, preto sa dá očakávať inflácia potravinových iniciatív, otázne je, či prídu aj s konkrétnymi riešeniami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy