Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda zastropovala ceny energií pre domácnosti na rok 2024
Zdielať na

Vláda zastropovala ceny energií pre domácnosti na rok 2024

BRATISLAVA / S faktúrami za energie nebojujú len firmy, ale aj mestá obce a domácnosti. Vláda preto v utorok, 28. marca, schválila ďalší balík, ktorý bude znamenať rýchlejší prílev peňazí hlavne pre samosprávy, keďže práve s tým majú mnohé problém. V rámci všeobecného hospodárskeho záujmu, ministri zastropovali aj ceny energií pre domácnosti na rok 2024.

O nevyhnutnej podpore zo strany štátu hovorili samosprávy už mesiace, a to nielen pre výpadky v príjmoch po zavedení daňového bonusu, ale tiež pre vysoké faktúry za energie. Časť výpadkov už štát vykompenzoval, no a k dispozícii majú i schému pomoci na ministerstve hospodárstva. Aktuálne sa samosprávy zrejme dostanú skôr aj k reálnym peniazom z daní z príjmov právnických osôb.

"244 miliónov dostanú vyplatené jednorazovo do konca apríla. Samosprávy takýmto spôsobom dostanú výrazne viac hotovosti," uviedol Eduard Heger, poverený riadením vlády. "Dokopy takmer 760 miliónov predstavuje masívnu subvenčnú pomoc pre tento rok pre samosprávy," uviedol Marcel Klimek, štátny tajomník Minister financií SR. 

"Sme potešení, že vláda vidí, že je tá situácia vážna, a tak aspoň takto sa to snaží kompenzovať. Treba ale povedať, že to nie sú peniaze, ktoré nám chcú dať navyše," uviedol Ján Ferenčák poslanec NR SR a primátor Kežmarku. "Samozrejme, že očakávame ďalšiu pomoc. Rokujeme o jej forme a podobe," uviedol Jozef Božik, predseda komory miest ZMOS.

V rámci všeobecného hospodárskeho záujmu vláda zastropovala aj ceny energií pre domácnosti na budúci rok, a to na rovnakej úrovni ako teraz. Ako sa ceny budú vyvíjať teraz nevieme. Odborníci sa ale zhodujú, že sa už zrejme nevrátime na úroveň cien pred energetickou krízou. Zásadné bude i to, ako sa budú vyvíjať ceny neregulovaných poplatkov.

"Našou úlohou je, aby tá cena bola stabilná. Aby tá cena, objem komodity, jej kvalita aj cena zostali na rovnakej úrovni v roku 2024 ako je v roku 2023," uviedol Peter Švec, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR. "Elektrická energia sa už nikdy nevráti na túto úroveň. Predpoklady sú, že bude určite vyše 100 eur, takže táto cena je pre domácnosti veľmi atraktívna," uviedol Heger.

Pomoc samosprávam vláda síce schválila, no definitívne bude musieť rozhodnúť parlament, kam schválené materiály idú v skrátenom legislatívnom konaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy