Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vysoké ceny potravín sú čoraz väčší problém, riešiť ich chcú politici
Zdielať na

Vysoké ceny potravín sú čoraz väčší problém, riešiť ich chcú politici

BRATISLAVA / Vysoké ceny potravín sú čoraz väčší problém. Ľudia ani zďaleka nenakúpia za rovnaké peniaze toľko ako pred dvoma rokmi. Boris Kollár tvrdí, že musí zakročiť aj štát. V tom sa zhoduje s Robertom Ficom. Jeho opozičný Smer k cenám potravín zvoláva na štvrtok rokovanie za okrúhlym stolom. A v hre je aj mimoriadny výbor. Ešte predtým však poslancov čaká emotívna rozprava k spornej 500-eurovke za účasť na voľbách.

"Teraz budeme musieť pre ľudí určite vyriešiť problém vysokých potravín. A budeme musieť zabezpečiť, aby sa drasticky nezvýšila po novom roku cena elektrickej energie," uviedol Boris Kollár, predseda Národnej rady Slovenskej republiky. "Tí ľudia reálne trpia kvôli tomu, že táto vláda nič neurobila pokiaľ išlo o vysoké ceny potravín za posledné dva a pol roka," uviedol Róbert Fico, predseda strany Smer-SSD. "Podľa zahraničnej inštitúcie SR pomáha najviac zo všetkých krajín EÚ," uviedla Veronika Remišová, poverená riadením Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Takto to ale nevidí predseda parlamentu. Tvrdí totiž, že by mal štát okamžite konať, a to z viacerých sektorov. Treba podľa neho podporiť prvovýrobu napríklad odpustením nočných príplatkov a v tom je v zhode aj s opozičným Smerom. Vidia však aj ďalšie riešenia. "Treba ich podporiť, dajme tomu energeticky, napríklad ako to urobili v Poľsku. Potom sa dohodneme, že tie reťazce si urobia len 2%," uviedol Kollár. "Musia ustúpiť z toho, že majú 8% ziskovosť, čo je nenormálne," uviedol Fico.

Obchodné reťazce aj ďalšie témy chce Smer riešiť za okrúhlym stolom. A nielen on. Mimoriadne rokovanie výboru pre pôdohospodárstvo zvoláva aj jeho člen Patrik Linhart. Naposledy bol totiž výbor neuznášania schopný. Na nové rokovanie pozval aj zástupcov obchodných reťazcov. "My chceme hovoriť s prvovýrobcami, čo by očakávali od štátu. Ďalej musíme hovoriť o novej podpore, pokiaľ ide o ceny energií, pretože 31. marca schéma končí," povedal Fico.

A pokiaľ ide o dane, podľa šéfky strany Za ľudí, zníženie DPH je neefektívne opatrenie. "Viaceré krajiny momentálne toto opatrenie prehodnocujú, pretože neprinieslo absolútne žiadne výsledky," uviedla Remišová.

Okrem toho má Boris Kollár vážne výhrady aj k nedávnemu zastropovaniu cien potravín. "To je len marketingový ťah. Mne to pripadá ako black friday, že predávam topánky za 200 eur, ktorým v piatok dám cenu 400 eur, prečiarknem a dám tam 250 eur," povedal Kollár. Robert Fico má zasa problém s vysokými obchodnými prirážkami. "Nie je možné, aby na nejakom výrobku bola 90-percentná marža toho obchodného reťazca. Reálne by sme sa mali pohybovať niekde na úrovni 40 až 45 percent. Ale to je všetko vec dohody," uviedol Fico.

Vážne problémy sú ale aj v parlamente. Zákony totiž v pléne veľmi neprechádzajú. Pri tých vládnych by mal podľa Michala Šipoša zabrať poverený premiér. A už v utorok, 28. marca, poslancov čaká emotívna rozprava k spornej "atómovke" Igora Matoviča - 500 eur pre každého voliča. "Určite nebudeme robiť nejaké zákulisné hry, zákulisné dohody, to nie sme my. Predpokladám, že tie argumenty budú tak zrozumiteľné a jasné, že by to mali poslanci podporiť," uviedol Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO. "My určite nepodporíme 500 eur za voľby," uviedol Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy