Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miliónová škoda je aj po dvoch rokoch stále bez vinníka
Zdielať na

Miliónová škoda je aj po dvoch rokoch stále bez vinníka

VRANOV NAD TOPĽOU / Dva roky od ničivého požiaru sa nevie domôcť nielenže odškodnenia, ale stále nevie kto je za miliónovú skazu zodpovedný. Navyše firma už odvtedy dvakrát zmenila majiteľa. A ešte väčší šok zažil, keď sa z polície dozvedel, že na kamerových záznamoch chýba práve inkriminované obdobie. Podal preto trestné oznámenie.

27. marca 2021 vo Vranove nad Topľou vypukol obrovský požiar. Ten sa rozšíril z firmy zaoberajúcej sa drevom. Podľa majiteľa firmy so záhradnou technikou sa požiar dostal k jeho predajni a skladu cez neudržiavaný pozemok. Požiar spôsobil škody za milión eur. Vo firme museli začať úplne od nuly. 

Pri požiari zasahovalo až 50 hasičov. Evakuovať museli aj obyvateľov susediacich domov. Hala stará iba jeden rok zhorela takmer do tla. Na nohy sa postavili aj vďaka poisťovni. To, čo dostali, ale stále nevykrylo státisíce, ktoré ostali škodní.

Kto je za miliónovú skazu zodpovedný?

Po závere vyšetrovateľa ani niet od koho to vymáhať. "Vo veci bolo trestné stíhanie prerušené, pretože sa doposiaľ nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce vzniesť obvinenie konkrétnej osobe. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bola manipulácia s otvoreným ohňom nezistenou osobou," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. 

Ani po dvoch rokoch od ničivého požiaru nevedia, kto je za tú skazu zodpovedný. "Okrem toho, že to bolo prerušené, tak firma, na ktorej pozemku vznikol požiar, minulý rok dvakrát zmenila majiteľa. Majitelia sú spoza maďarských hraníc," uviedol Vladimír Burcin, majiteľ predajne.

Majiteľ predajne je presvedčený, že oheň sa rozšíril aj pre neudržiavaný pozemok za areálom jeho firmy. Ten je podľa neho stále v podobnom stave. Dokonca začal pátrať po tom, či mesto vyrubilo vyššie dane za neudržiavaný pozemok, ako to má vo všeobecne záväznom nariadení. Na to mu neodpovedali. A tak sa opäť samosprávy pýtal, koľkokrát mesto pristúpilo k takémuto postihu. "Tu mám takú krásnu odpoveď. Napísali mi, že nula krát," uviedol Burcin.

Kamerové záznamy z osudného dňa chýbajú

Počas hasenia požiaru požiadal majiteľ predajne hasičov, či by dokázali z kancelárie zachrániť zariadenie so záznamom z kamier. Podarilo sa. No na jeho prekvapenie prišla z kriminálno-expertízneho ústavu informácia, že chýbajú práve záznamy z inkriminovaného obdobia. Podal preto trestné oznámenie. "Podozrenie zo zasahovania do kamerových záznamov neznámou osobou. Vyšetrovateľ to uzavrel, že skutok sa nestal a prokurátor to potvrdil. Už na to nemám nervy," uviedol Burcin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy