Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
81 rokov od 1. židovského transportu: Raziu oznámili telegramom
Zdielať na

81 rokov od 1. židovského transportu: Raziu oznámili telegramom

POPRAD / V sobotu (25. marca) uplynie 81 rokov od prvého židovského transportu. Ten sa v skutočnosti začal už niekoľko dní predtým v treťom najväčšom slovenskom meste. Zo stanice vypravili dobytčie vagóny do Popradu už niekoľko dní vopred. Správa o tom, že majú previesť raziu na Židovky, prišla telegramom. Židia to mali ťažké aj po vojne. Antisemitizmus sa medzi majoritou tak rozšíril, že mnohí svoj pôvod i naďalej tajili.

Peter Chudý je dnes kancelárom Židovskej náboženskej obce v Prešove. Je potomkom tých, ktorí prežili holokaust. Jeho mamu odviezli prvým transportom v dobytčích vagónoch do Osvienčimu. Spolu s ňou aj ďalších viac ako 300 žien a dievčat zo Šarišskej župy. Domov sa ich vrátilo iba 16 z nich. "Medzi týmito dievčatami bola aj moja mama, ktorá mala vtedy 16 rokov," uviedol Chudý. 

Prvý židovský transport sa začal v Prešove už niekoľko dní pred oficiálnym dátumom. Všetko to spustil tajný telegram vtedajšej mocnosti posluhujúcej samotnému Hitlerovi. V Šarišskej župe to mali Židia obzvlášť ťažké. Na jej čele vtedy stál Andrej Dudáš. Vtedajší župan nariadil Židom nosiť žlté potupné pásky. Nosiť ich museli aj tie najmenšie deti.

Bolo to polroka predtým, ako bol prijatý Židovský kódex, ktorý obsahoval 270 paragrafov, ktorý okrem iného prikazoval Židov označiť žltými hviezdami. Židia to mali ťažké aj po vojne, keď sa preživší vrátili domov. Majorite ešte dlho trvalo, kým ich medzi seba prijala. Židovský kódex obsahoval 270 paragrafov a bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe. 

Mama Petra Chudého stále synovi prízvukovala, aby sa nikde ani len slovkom neprezradil, že je Žid. "Ona tajila, že ja mám nejaký židovský pôvod... ja keď som nastúpil do prvej triedy, tak môj triedny učiteľ bol počas vojny veliteľ Hlinkovej gardy," uzavrel Chudý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy