Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dostali sme druhú platbu z EÚ vo výške 706 miliónov eur na Plán obnovy
Zdielať na

Dostali sme druhú platbu z EÚ vo výške 706 miliónov eur na Plán obnovy

BRATISLAVA / Jedna miliarda 700 miliónov eur hore dole. Takto to momentálne vyzerá s Plánom obnovy, ktorý mal Slovákom priniesť kvalitnejšie nemocnice, modernejšie školy či lepšie bývanie. Neprechádzajú totiž zákony, bez ktorých veľkú časť týchto peňazí neuvidíme. Paradoxne, deje sa to v čase, keď sme dostali druhú platbu za splnenie predošlých míľnikov.

Na účte Slovenska dnes cinklo viac ako 700 miliónov eur z Plánu obnovy. Je to dobré správa, no nasleduje za ňou aj tá horšia - o peniaze z ďalších míľnikov môžeme veľmi ľahko prísť, ak sa poslanci nedohodnú.

Vo vzduchu visí 1,7 miliardy eur

Pre lepšiu predstavu - je to suma, za ktorú by sa dalo nakúpiť napríklad sedem tisíc bytov v Bratislave alebo autá pre všetkých obyvateľov Popradu a Martina dokopy. Poslanci bývalej koalície ale nateraz potopili zákony, bez ktorých tieto peniaze neuvidíme. "Strany bývalej koalície schválili Plán obnovy na vláde. Predpokladám, že vedeli, čo tam bolo. Pre mňa niektoré kroky nie sú pochopiteľné," uviedla Lívia Vašáková, generálna riaditeľka Sekcie Plánu obnovy. 

"My sme ich vyzývali, aby došli rokovať. Neprišli, tak sa nemôžu čudovať, že za to naši poslanci nezahlasovali " reagoval Boris Kollár, predseda Národnej rady Slovenskej republiky. "Je podľa mňa nefér vyťahovať jedno hlasovanie Igora Matoviča verzus ostatné hlasovania celých poslaneckých klubov. My drvivú väčšinu hlasov vždy dodáme," uviedol Michal Šípoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

Plán obnovy bude silnou zbraňou v predvolebnej kampani, tvrdí politológ

Ak peniaze nedostaneme, všetky prsty budú ukazovať na Eduarda Hegera a jeho Demokratov. "On to môže vnímať ako pomstu. Jeho oponenti to môžu prezentovať ako jeho neschopnosť a obeťou tohto predvolebného boja budú obyvatelia SR," uviedol politológ Jozef Lenč.

"Je to jednoznačne zodpovednosť premiéra Hegera. Sú to vládne návrhy, on sa má postarať o to, aby tam bola dostatočná väčšina. Nemôže len tak očakávať, že Smer alebo Hlas mu za to zahlasujú," uviedol Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu. "Heger, Vašáková a Remišová - to je svätá trojica, ktorá sa zapíše do histórie prepadnutých miliárd," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Deadlinom je november, no to už bude nová vláda, a tak by bolo istejšie, ak by potrebné zákony prešli do leta. "V tomto momente to riziko manažujeme, je pod kontrolou. Hrozba, že by prepadli peniaze, nie je," uviedol poverený premiér Eduard Heger. "Pozeráme sa na všetky alternatívy. Momentálne tu už nie sú len pekné riešenia," uviedla Vašáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy