Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Žiaci deviateho ročníka absolvovali monitor. Takto vyzerali testy
Zdielať na

Žiaci deviateho ročníka absolvovali monitor. Takto vyzerali testy

BRATISLAVA / Viac ako 46-tisíc žiakov absolvovalo Testovanie T9 takzvaný Monitor. Rezort školstva chce mať prehľad o vedomostiach detí z matematiky a vyučovacieho jazyka. Žiaci 9. ročníkov sa vďaka testovaniu môžu bez prijímacieho konania dostať aj na strednú školu.

Žiaci posledných ročníkov základných škôl, štvrtáci osemročných gymnázií a aj niektorí študenti v tanečných konzervatóriách alebo v stredných školách s päťročným vzdelávacím programom absolvovali v stredu, 22. marca, Testovanie T9. Nadpriemerný výsledok, viac ako 90 %, zaistí prijatie na strednú školu bez ďalších skúšok. Viac ako 80 % prijatie na strednú odbornú školu.

Testovanie T9, známe tiež ako monitor, sa robí hlavne preto, aby bol prehľad v tom, ako sú na tom žiaci a študenti so svojimi vedomosťami naprieč Slovenskom. A nejde o to dosiahnuť 100 %. "Tam nie je cieľom, aby dosiahli úspech, ale aby sme videli rozloženie žiakov. Priemerná úspešnosť je 50 - 55 % z matematiky, u slovenčiny je 60 - 65 %," vyjadril sa Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.

Podľa Slovenskej komory učiteľov sú testy nastavené dobre pre monitorovanie znalostí, nie ale pre prijímacie konanie na stredné školy. "Len veľmi malá časť žiakov nebude spĺňať to kritérium na prijímacie skúšky. Budú to musieť robiť znova, aj keď sú nadpriemerní. Sú stresovaní dvakrát za krátke obdobie," dodal Viktor Križo.

Minister školstva Ján Horecký chce do budúcna testy zmeniť a zamerať sa viac na schopnosti žiakov a študentov. "V budúcich rokoch chceme zjemniť to testovanie. V rámci nového kurikula v tých končiacich cykloch. Bude to po 3., 5. a 9. ročníku. Chceme posunúť metodiku testovania, skôr aby sa testovalo užitie poznatkov a nie mechanické testovanie," vyjadril sa Ján Horecký. Výsledky testovania dostanú základné ale aj stredné školy kvôli prijímaciemu konaniu o štyri týždne.

Najčítanejšie správy