Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z peňazí na výrobu munície pre Ukrajinu sa ujde aj našim firmám
Zdielať na

Z peňazí na výrobu munície pre Ukrajinu sa ujde aj našim firmám

SNINA / Slovensko sa zaradilo do skupiny osemnástich krajín Európskej únie, ktoré sa dohodli na spoločnom obstarávaní delostreleckej munície pre Ukrajinu. Na nákup a dodávku nábojov pre ukrajinské jednotky vyčlenili dve miliardy eur. Zisťovali sme preto, ktorých závodov na Slovensku, by sa to týkalo a či by to reálne znamenalo aj viac pracovných miest.

​Len za posledných 24 hodín odrazili ukrajinskí obrancovia 120 útokov v rôznych smeroch. Realita Ukrajiny, ktorá trvá už 391 dní. Aktuálna vojenská pomoc nášmu východnému susedovi, na ktorej sa dohodli krajiny Európskej únie by ale pomohla nielen Ukrajine, ale aj firmám na Slovensku.

Pôjde o trojfázový akčný plán

Hlavným producentom u nás by bola zbrojárska spoločnosť s výrobou v Dubnici a v Snine. "Výsledkom by malo byť milión kusov tejto munície alebo nábojov do jedného roka," uviedol Marián Majer, štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky.

Je ale otázne, či Európska únia dokáže potrebnú muníciu dodať včas. Priemerná dodacia lehota munície je v súčasnosti vyše 12 mesiacov. Podľa rezortu obrany bude nevyhnutné zapojiť aj výrobcov mimo Európskej únie, napríklad z Balkánu či Nórska. "Zapojenie výrobcov z iných krajín je potrebné, ak chcem tú dohodu naplniť," uviedol Majer.

V Snine avizovali rozšírenie výroby

Sninská pobočka už vlani avizovala výrazné rozšírenie výroby munície pre ťažké pozemné zbrane. Ročne tu vyrobia zhruba 19 tisíc striel do húfnic a výrobu plánovali zvýšiť až 5-násobne. Zbrojárska spoločnosť ale z bezpečnostných dôvod tento rok nebude poskytovať žiadne detailné informácie k svojej spolupráci s Ukrajinou. "V kontexte globálnej bezpečnostnej situácie platí, že bude investovať do všetkých našich podnikov obranného priemyslu, inštalovať nové haly, nové technológie a prijímať nových zamestnancov," uviedol Čírtek.

Z pohľadu Slovenska bude dôležité posilnenie výrobných kapacít, čo by znamenalo navýšenie zamestnanosti v tomto sektore. Aktuálne pracuje v sninskom závode 80 ľudí. Po novom by tu ale prácu mohlo nájsť ďalších 100.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy