Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dobrá správa pre rodičov: Do školských bufetov pribudne viac zdravších potravín a nápojov
Zdielať na

Dobrá správa pre rodičov: Do školských bufetov pribudne viac zdravších potravín a nápojov

BRATISLAVA / V školských bufetoch sa po novom nemôžu predávať presladené nápoje, vyprážané jedlá, hamburgery či nápoje s kofeínom. Nahradiť ich majú zdravšie potraviny a nápoje. Riaditelia škôl síce takúto zmenu vítajú, no upozorňujú, že v zdravých bufetoch možno nebude mať kto nakupovať.

"Zdravší sortiment v školských bufetoch spolu s ponúkanými jedlami zo školských jedální vytvorí výživovo hodnotnú ponuku potravín a jedál pre deti v priestoroch, v ktorých trávia podstatnú časť dňa. Deti to prirodzene navádza k zdravším rozhodnutiam a zvýši to pravdepodobnosť, že si aj prostredníctvom školského prostredia osvoja vzorce zdravšieho stravovania," priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dáša Račková.

Deti čakajú zdravšie desiate

Bufety by po novom mali ponúkať čerstvé ovocie a zeleninu, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80 percent. Sortiment zase nesmie obsahovať okrem iného tabakové výrobky, alkoholické nápoje, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty či hamburger. Nedovolené sú tiež nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad päť gramov na 100 mililitrov, s kofeínom, s taurínom či s chinínom.

ÚVZ vysvetlil, že zmenou v sortimente chce u detí podporiť zdravú voľbu potravín či nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie. Poukázal, že pediatri podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií za rok 2022 evidovali vyše 12-tisíc obéznych detí.

"Podmienka maximálne 50 percent podielu takýchto potravín sa stanovila, pretože chápeme, že nie je možné zrazu obmedziť tento sortiment úplne. Snažíme sa ho postupne nahrádzať zdravými potravinami, aby mali deti možnosť kúpy aj oveľa zdravších," uviedla Račková.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) budú sortiment bufetov kontrolovať. Do konca školského roka budú však prihliadať na to, že niektoré zmeny sa zapracujú postupne. "RÚVZ ich počas kontroly na nevyhovujúci stav upozornia," dodala.

Nie všetko nezdravé dostalo zákaz

"Čo sa týka cukroviniek a sladených výrobkov, ako sú čokolády a keksíky, tak tie ešte môžu byť do tých 50 percent celkového sortimentu," uviedla zástupkyňa hlavného hygienika Slovenskej republiky so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade.

Podľa výživového poradcu je stále 50 percent nezdravých výrobkov, ktoré budú mať deti na výber príliš veľa. "Vyhláška hovorí, že nemôžeme predávať sladené a kolové nápoje, čo je skvelá správa a veľký progres. Na druhej strane, keď dáte dieťaťu na výber medzi jablkom a čipsami, čo si kúpi?" reaguje na vyhlášku výživový poradca a spoluzakladateľ Slovenskej Asociácie pre Výživu Michal Páleník.

Na Základnej škole Ostredková by ste bufet hľadali márne. Paradoxne ho zrušili po tom, čo takzvané "nezdravé potraviny" nahradili zdravými. "Ponúkali sme v bufete len neochutené vody, rôzne druhy ovocia, či už to bol banán, jablko, hruška alebo rôzne ovocné šaláty. Tento náš pokus dopadol skrachovaním prevádzkovateľa bufetu. Deti o túto zdravšiu verziu nemali záujem," reagovala riaditeľka Základnej školy Ostredková Erika Drgoňová.

To isté predpovedal aj Páleník. "Ak dáte napríklad to jabĺčko niekam do zadného regálu a tých 50 percent vecí, ktoré chcete predať, dáte dopredu, predáte ich. Predáte ich tým ľuďom, ktorí si neuvedomujú to riziko, a to sú práve deti," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy