Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prijali obžalobu nad údajnými členmi gangu sýkorovcov
Zdielať na

Prijali obžalobu nad údajnými členmi gangu sýkorovcov

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Na dnešné verejné zasadnutie sa dostavili všetci 5 obžalovaní a ich právni zástupcovia

Súd dnes zároveň vytýčil termín hlavného pojednávania na 11. a 12. mája, keď v prvý deň sa začne konať výsluchom obžalovaných.

Na dnešné verejné zasadnutie sa dostavili všetci 5 obžalovaní a ich právni zástupcovia. Pôvodne sa malo verejné zasadnutie v tejto veci na Okresnom súde Bratislava III uskutočniť 23. februára, vtedy však súd pôvodne vydal zatykač na Karola K., ktorý sa na zasadnutie nedostavil. Medzi piatimi obvinenými je aj podnikateľ a jeden z údajných bossov skupiny sýkorovcov František B., ktorého meno figuruje aj v takzvaných mafiánskych zoznamoch. František B., Karol P., Peter D., Martin H. a Filip P. sú obvinení z hrubého nátlaku.      

Prípad údajného vymáhania poplatkov od majiteľa krčmy U Matúša bol mediálne zviditeľnený aj tým, že traja mladí muži v nej v roku 2006 prekazili policajnú akciu, keď zdemolovali zariadenia polície na nahrávanie obrazu a zvuku. Tých na policajné zariadenia upozornil sám šéf podniku, ktorý ich predtým udal na polícii. Prístroje mali údajných vymáhačov prichytiť priamo pri čine.      

Dňa 20. februára zobral sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici do väzby ďalších 10 iných zadržaných údajných členov bratislavského podsvetia, zo skupiny takzvaných. sýkorovcov. TASR to vtedy povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "Sudca tak vyhovel návrhu prokurátora. Všetkých desať osôb však podalo proti rozhodnutiu sudcu sťažnosť," uviedla hovorkyňa. Už v piatok 19. februára sudca ŠTS potvrdil väzbu pre ďalšieho, 31-ročného člena skupiny Štefana Z. Následne Najvyšší súd (NS) SR 8. marca zamietol sťažnosť spomínaných desiatich osôb voči rozhodnutiu ŠTS. Sťažnosti Štefana Z. vyhovel a z väzby ho prepustil. Polícia začiatkom februára hľadala 12 obvinených zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a to Alexandra B., Roberta B., Milana B., Františka K., Jaroslava P., Františka L., Milana J., Ivicu K., Kamila S., Borisa Ž., Štefana Z. a Martina B. Títo členovia zločineckej skupiny sýkorovcov mali podľa polície páchať trestnú činnosť prevažne násilného charakteru v oblasti Pezinka, Senca a v Bratislave. Vyšetrovateľ zadržané osoby obvinil zo spáchania zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Žiadneho z nich však neobvinili zo spáchania zločinu vraždy. Obvinili ich napríklad zo spáchania zločinu únosu a hrubého nátlaku. Polícia ich 16. februára zatýkala na viacerých miestach, a to aj na verejných, napríklad v reštaurácii.

Zdielať na

Najčítanejšie správy