Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Liek, ktorý potrebujú takzvaní "palčekovia", sa už prepláca v Česku. Naši pacienti na to nárok nemajú
Zdielať na

Liek, ktorý potrebujú takzvaní "palčekovia", sa už prepláca v Česku. Naši pacienti na to nárok nemajú

BRATISLAVA / Jedna štátna hranica môže v živote ľudí znamenať priepastný rozdiel. Napríklad pri liečbe zriedkavých ochorení. To, čo pacientom preplácajú poisťovne v Česku, si môžu Slováci iba bezmocne priať. S obrovskou frustráciou to vnímajú aj rodičia takzvaných "palčekov".

Adamko a Mateo sú bratia. Je medzi nimi 3-ročný rozdiel, no výšku majú takmer rovnakú. Všetko pre Adamkovu diagnózu - achondropláziu. Tento nepomer medzi nimi sa rokmi bude ešte zväčšovať. Dalo by sa to riešiť. Liek existuje a v susednom Česku ho už deťom poisťovne preplácajú - nateraz na výnimku. Rodičia detí s achondropláziou stále narážajú na to, že liek nie je u nás kategorizovaný. V susednom Česku o tento proces požiadala tamojšia najväčšia poisťovňa, u nás to zákon neumožňuje. Karty v rukách má jedine výrobca, teda Biomarin. "Biomarin si o kategorizáciu zatiaľ nepožiadal," uviedla hovorkyňa MZ SR, Petra Lániková.

"Momentálne hľadáme alternatívne možnosti preplatenia lieku voxzogo na Slovensku a ostávame otvorení rokovaniam so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a ministerstvom zdravotníctva," uviedol v stanovisku Biomarin. Zúfalí rodičia Adamka, ale aj ďalších takzvaných "palčekov" preto vidia jedinú cestu už len cez právnika. "Vychádzame z predpokladu, že toto ochorenie je natoľko vážne a prináša také komplikácie, ktoré sú pre zdravotný systém veľmi vysoko nákladné a že je omnoho výhodnejšie takýto liek teraz zaplatiť," vyjadril sa advokát Ivan Humeník.

A aby to pre rodičov bolo ešte neprehľadnejšie, jedno dieťa z približne dvadsiatich, ktoré liečbu potrebujú, predsa len výnimku dostalo. Cez Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. "A to ešte pred úpravou aktuálne platnej legislatívy, ktorá jasne zadefinovala kritéria na udeľovanie výnimiek. Na základe nich poisťovňa už nemá priestor na udeľovanie výnimky na tento liek," uviedla hovorkyňa VšZP, Eva Peterová. "Veľmi sa tešíme úprimne, že jedno dieťa je už liekom voxzogo liečené. Na druhej strane to považujeme za diskriminačné, nakoľko našim deťom sú tieto žiadosti zamietané. My by sme týmto chceli vyzvať VšZP, aby nám poskytla kritériá, ktoré by sme mali splniť," vyjadrila sa Jarmila Mončeková, mama "palčeka". "Ak by sa s verejnými zdrojmi nakladalo hospodárne a racionálne, tak by ostal určite väčší rozpočet na to, aby sa aj takéto raritné ochorenia mohli hradiť," dodal Humeník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy