Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Proces v kauze BMG Invest a Horizont Slovakia odročili
Zdielať na

Proces v kauze BMG Invest a Horizont Slovakia odročili

Zdroj: sxc.hu

ŠTS v Pezinku odročil dnes hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných v kauze vytunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia na 15. apríla.

Jozefa M., Patrika P. a Dávida B. prokuratúra viní z trestných činov založenia a zosnovania zločineckej skupiny, podvodu a jedného aj zo sprenevery. Dôvodom odročenia je neprítomnosť viacerých obhajcov.

Naposledy sa v tejto kauze pojednávalo 17. februára, kedy súd vypočul troch svedkov. Pôvodne vtedajší Špeciálny súd (ŠS) odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody. Po tom, čo ho prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida B. odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. odsúdeného na desať rokov.

Súd v tomto prípade už vypočúval aj bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka či novinárku Zuzanu Szatmáry. Pred senát vtedajšieho ŠS vo februári minulého roku predviedli z výkonu trestu aj bývalého šéfa nebankových subjektov Vladimíra Fruniho. Odmietol však vypovedať.

Najvyšší súd SR už medzičasom zamietol sťažnosť Patrika P. voči prizvaniu súdneho znalca, ktorý mal posúdiť jeho práceneschopnosť. ŠTS totiž avizoval pribratie súdneho znalca na preverenie jeho zdravotného stavu na poslednom pojednávaní 3. augusta 2009. Vtedy sa práve pre jeho práceneschopnosť a nesúhlas s pojednávaním bez jeho prítomnosti muselo pojednávanie odročiť, tak ako už viac ráz predtým. Patrik P. podľa vtedajšieho písomného ospravedlnenia užíval silné lieky, nechcel však, aby sa senát oboznamoval s jeho zdravotným stavom za prítomnosti verejnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy