Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výživový poradca Boris Bajer: Niektoré druhy zeleniny a ovocia stoja porovnateľne s mäsom. Využite mrazničku a sušičku
Zdielať na

Výživový poradca Boris Bajer: Niektoré druhy zeleniny a ovocia stoja porovnateľne s mäsom. Využite mrazničku a sušičku

BRATISLAVA / Nie je žiadnou novinkou, že ovocie a zelenina by mali byť súčasťou nášho každodenného jedálnička. Odborníci dokonca odporúčajú, aby v rámci hlavného jedla tvorila zelenina až polovicu z celkovej porcie na tanieri. Podľa najnovších štatistík od Štatistického úradu SR sa nám zdravé stravovanie v niektorých prípadoch v porovnaní s minulým rokom predraží. A to až o niekoľko desiatok percent.

Aké množstvo ovocia a zeleniny sa denne odporúča zjesť?

Denne by sme mali zjesť zhruba 4 až 6 porcií zeleniny a ovocia. Tá väčšina z toho by mala byť zelenina. Porcia predstavuje zhruba 100 gramov, teda pol kila zeleniny a ovocia by sme mali zjesť v priebehu dňa.

Keď si urobím porciu jedla, akú časť by z neho mala tvoriť práve zelenina? 

Keď sa na tanier pozrieme zvrchu, preseknime ho presne na polovicu. To je práve tá porcia, ktorú by mala tvoriť zelenina. 

Stretávate sa s tým, že cena zeleniny už začína presahovať "zdravú mieru"?

Je to podľa mňa spojené aj s tým, že sa zastropovali ceny niektorých potravín, ale nebola tam zelenina a ovocie. Nato som už upozorňoval, zastropovali sa napríklad párky, šunka, kuracie mäso, múka, no neboli medzi nimi ovocie a zelenina. Stalo sa teda to, že teraz niektoré druhy zeleniny a ovocia, napríklad červená paprika či uhorka stoja porovnateľne ako mäso. 

Môže sa to odzrkadliť na tom, že zeleninu a ovocie ľudia prestanú kupovať? Čo sa vtedy môže stať?

Mali by byť základom nášho jedálnička, pretože sú nízkokalorické. Tie kalórie, ktoré sú na určité gramy, sú minimálne, resp. ich je málo. Nezjeme teda veľa kalórií, a tým činom veľa nepriberáme. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na vitamíny a minerály, ktoré sú veľmi dôležité pre telo aj mozog. Vláknina je extrémne dôležitá pre naše črevné baktérie. Takže, áno, mali by sme ovocie a zeleninu jesť. Ja vždy radím ľuďom, že keď si kúpia v potravinách zeleninu či ovocie, môžu si ju následne aj zamraziť. Veľa z nich sa bojí toho, že stratí potom vitamíny, ale nie je to pravda. My máme na to už aj pekné zdroje, že dokonca niektorá zelenina i ovocie, ktoré si kúpime v obchode zmrazené, si uchovávajú viac vitamínov ako čerstvé. 

Zamraziť si môžeme všetku zeleninu i ovocie?

Do mrazničky si môžete dať bobuľové ovocie, teda jahody, čučoriedky, maliny. Taktiež si môžete zamraziť šípky. No napríklad taký banán už nemá tú štruktúru, ktorú by sme mohli zamraziť a potom neskôr rozmraziť. Niektoré ovocie si môžeme aj vysušiť, teda môžeme mať sušený banán, sušené hrušky, ale aj jablká či figy. Figy sú už teraz cenovo kompetitívne k tým čerstvým. Čo sa týka mrazenia zeleniny, tak určite si viete spraviť mix zeleniny, či už na polievku, alebo na prípravu v rúre i panvici. Pri nej máme viac tých zdrojov, ktoré môžeme zamraziť. Ja to naozaj odporúčam. Dobré je využiť buď akciu v obchode, kde kúpime väčšie množstvo, a to následne zamrazíme, alebo poprosiť niekoho známeho, ktorý má jablká, mrkvu a podobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy