Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Uhorky či papriky ako luxusný tovar: Pokračuje zdražovanie potravín a dotklo sa aj ovocia a zeleniny
Zdielať na

Uhorky či papriky ako luxusný tovar: Pokračuje zdražovanie potravín a dotklo sa aj ovocia a zeleniny

BRATISLAVA / Nie je žiadnou novinkou, že ovocie a zelenina by mali byť súčasťou nášho každodenného jedálnička. Odborníci dokonca odporúčajú, aby v rámci hlavného jedla tvorila zelenina až polovicu z celkovej porcie na tanieri. Podľa najnovších štatistík od Štatistického úradu SR sa nám zdravé stravovanie v niektorých prípadoch v porovnaní s minulým rokom predraží. A to až o niekoľko desiatok percent.

"Čo sa týka ovocia, tak tam bolo zaznamenané v januári medziročné zdraženie o 16,5 % a v prípade zeleniny prišlo k zdraženiu o 22,4 %," uviedla analytička Eva Sádovská. "Máme rodinky, ktoré nebyť potravinovej banky, tak si absolútne nemôžu dovoliť kúpiť ovocie, zeleninu, pečivo," vysvetlila Katarína Kočanová z OZ Srdce pre deti. Pani Kočanová s manželom každý víkend asi pätnástim rodinám v Humennom roznášajú potraviny, ktoré dostanú z potravinovej banky. Sociálne slabé rodiny tak dokážu z týždňa na týždeň prežiť. "Pochvaľujú si, varia z toho, čo dostanú. Zemiaky, cvikla, pečivo pre deti na desiatu," dodala pani Kočanová.

Základný nákup ovocia a zeleniny si v obchode urobil aj štáb TV JOJ. V obchode zaň nechali 16,30 eura, pričom úplne najdrahšie boli cherry paradajky. Za 250 gramov zaplatili 3,70 eura. No a najlacnejšie boli v nákupe reďkovky, ktoré stáli necelé jedno euro. Medzi drahšie položky môžeme však pokojne zaradiť aj ľadový šalát, ktorý v akcii kúpili za takmer 2 eurá, červenú papriku za 1,50 eura alebo aj uhorku, ktorej cena sa už vyšplhala na 1,60 eura za kus. "Ak sa pozrieme podrobnejšie na konkrétne druhy ovocia a zeleniny, tak v zime asi častejšie nakupujeme tie citrusové plody, pomaranče, mandarínky, citróny a banány. Toto všetko zdraželo v januári o 20 až 30 %. Ale na druhej strane jablká sme nakupovali lacnejšie o 3,5 %," uviedla Sádovská. V prípade zeleniny sme si najviac priplatili za cibuľu, ktorá medziročne narástla až o takmer 50 %. "Čo sa týka mrkvy alebo kapusty, tam to zvýšenie bolo o viac ako jednu tretinu," dodala Sádovská.

O tom, či vložiť do nákupného košíka aj ovocie a zeleninu, rozmýšľa aj pani Zuzana. Je samoživiteľka a stará sa o 6 detí. "Stalo sa veľakrát, že som išla do obchodu a vrátila som sa bez toho, aby som niečo kúpila. Lebo tie ceny sú hrozné," vyjadrila sa pani Zuzana Jakabová. Namiesto ovocia radšej kúpi múku alebo chlieb. A aj im pomáha potravinová banka. Nehrozí, že by deti dostali to, na čo ukážu prstom.

Výživový poradca radí, ak je to možné, nakupovať v akcii radšej viac, ako spotrebujete, a nebáť sa si ovocie a zeleninu zamraziť. "Dokonca niektorá zelenina a ovocie, ktoré si kúpime mrazené, si uchováva viac vitamínov ako tá, ktorú si kúpime čerstvú," uviedol odborník na výživu a lekár Boris Bajer.

Celý rozhovor s výživovým poradcom Borisom Bajerom si môžete prečítať v článku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy