Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko v slzách: Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať
Zdielať na

Slovensko v slzách: Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / V piatok, 25. februára, prišlo Slovensko o legendu tunajšej kinematografie... Vo veku 84 rokov zomrel Juraj Jakubisko - slovenský filmový režisér, scenárista, kameraman, výtvarník. Zanechal nám už zľudovené filmy ako Perinbaba, Tisícročná včela či Nevera po slovensky. Jeho dôležitosť si pripomenula aj prezidentka, politici a známe osoby.

Z. Čaputová: Magický svet Juraja Jakubiska nám bude chýbať

Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Rodine, priateľom a všetkým spolupracovníkom režiséra, ktorý zomrel vo veku 84 rokov, vyjadrila úprimnú sústrasť. Hlava štátu označila Jakubiska za najslávnejšieho slovenského režiséra. Vyzdvihla množstvo filmových ocenení, ktoré počas svojej umeleckej kariéry získal. "Jeho výnimočný filmársky štýl dostal Slovensko do veľkého filmového sveta. Slovenský Fellini, ako ho často volali, miloval voľnosť a fantáziu a nechával pre ne priestor aj vo svojich filmoch," komentovala. Snímky Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela, Dovidenia v pekle, priatelia či Nejasná správa o konci sveta, sa podľa prezidentky stali súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. "Rozprávka Perinbaba nám už ako deťom pomohla objaviť čaro obyčajných vecí," dodala.

E. Heger: Zanechal po sebe legendárne diela 

Režisér Juraj Jakubisko po sebe zanechal legendárne diela, ktoré tu zostanú pre celé generácie. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym zosnulého režiséra. Premiér vyzdvihol diela ako Tisícročná včela, Nejasná správa o konci sveta, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, Bathory či Perinbaba, ktorá podľa jeho slov "neodmysliteľne patrí ku každým slovenským Vianociam."

B. Kollár:  Bol jedným z najväčších umelcov našej doby

Kollár poukázal na to, že okrem filmovej tvorby sa Juraj Jakubisko venoval aj charite, pomohol mnohým nadaným deťom. "Budem si ho pamätať ako charizmatického človeka, ľudského, s krásnym srdcom," napísal na sociálnej sieti. Predseda NR SR dodal, že ide o obrovskú stratu pre Slovensko, ale aj pre Česko. "Odpočívajte v pokoji majstre, budete nám chýbať," uviedol Kollár. 

M. Grega: Čierne ráno pre slovenskú kultúru

Na svojom facebooku si na legendárneho režiséra zaspomínal aj generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega: "S hlbokým zármutkom sme prijali správu o úmrtí jedného z najväčších velikánov slovenského filmu, ktorého tvorivá myseľ inšpirovala celé desaťročia a neprestala tvoriť do posledných dní. Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre či Perinbaba, Juraj Jakubisko nám zanecháva nesmrteľné diela, ktoré zásadným spôsobom formovali slovenskú kinematografiu a vniesli do nej kvalitu svetovej úrovne. Bolo nám cťou stáť pri vzniku posledného filmu, ktorý bude, verím, tou najdôstojnejšou spomienkou na tak mimoriadnu osobnosť. Česť Vašej pamiatke, maestro...".

P. Pellegrini: Odišiel poet filmového plátna

"Dnes Slovensko zasiahla smutná správa. Odišiel poet filmového plátna, prezývaný aj Fellini východu, režisér Juraj Jakubisko. Jeho filmy svojim vyobrazením doby, ľudských osudov a imagináciou patria medzi vrcholné diela slovenskej kultúry. Stretnutia s ním ma vždy očarili jeho bezprostrednosťou a človečenstvom. Odišla legenda slovenskej kultúry, dielo ktoré však zanechal poteší ďalšie generácie Slovákov," uviedol na sociálnej sieti. 

B. Dubasová: Odišiel umelec - režisér, Juraj Jakubisko, jeden z najlepších režisérov...

"Ach, aká smutná dnešná ranná správa. Odišiel umelec - režisér, Juraj Jakubisko, jeden z najlepších režisérov, ktorý svojou tvorbou tak fantasticky ovplyvňoval naše životy. Našťastie jeho nádherné filmy a rozprávky zostávajú s nami už navždy. Mala som možnosť stretnúť sa s ním, aj krátko porozprávať na vernisáži v roku 2019. Na moje veľké prekvapenie, vedel kto som, aj že som východiarka ako on. Ďakujeme za Vašu úžasnú tvorbu maestro, odpočívajte v pokoji," uviedla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy